Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Resmi Gazete’de yayınlandı: Şarj edilebilir hibrit araçlara ÖTV indirimi geldi

Kamuda tasarrufun artırılması amacıyla birçok alanda yapılan çalışmalarla hazırlanan yasa düzenlemesi kapsamında, şarj edilebilen 70 kilometrenin üzerinde menzile sahip hibrit araçlarda ÖTV indirimine gidildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 12:57
Kaynak: Hilal Baldemir
Resmi Gazete’de yayınlandı: Şarj edilebilir hibrit araçlara ÖTV indirimi geldi

Son yıllarda şarjlı otomobillere artan taleple birlikte bu sınıfta yer alan hibrit araçlar için de yeni bir düzenleme yapıldı. Uzun süredir beklenen kararla birlikte şarj edilebilir hibrit araçlar için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi, nihayet Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeye göre, karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olan ve elektrikli menzili 70 kilometreyi aşan şarj edilebilir hibrit araçların ÖTV oranları, yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değişecek.

Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü aşmayan ve ÖTV matrahı 1 milyon 350 bin TL'yi geçmeyen araçlar yüzde 30 ÖTV ile vergilendirilirken, Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü aşmayan ancak ÖTV matrahı 1 milyon 350 bin TL'yi aşan araçlar yüzde 60 ÖTV ile vergilendirilecek.

Motor silindir hacmi 1600 cm3 ile 1800 cm3 arasında olan ve ÖTV matrahı 1 milyon 350 bin TL'yi geçmeyen araçlar ise yüzde 70 ÖTV ile vergilendirilecek.

FİYATLAR AŞAĞI İNECEK

Düzenleme bugün itibarıyla yürürlüğe girerken şartları karşılayan otomobil distribütörlerinin, bugünden itibaren fiyatlarını güncelleyerek yeni fiyatlarla satışlara başlaması bekleniyor.

Öte yandan, bu şartları karşılayan otomobil sayısı Türkiye’de oldukça az oldukça az olduğu için araç almak isteyenlerin bu yeni düzenlemeden faydalanması için seçenekler kısıtlı.

Bu kapsamda, BYD Seal U DM-i modeli artık yüzde 30 ÖTV ile vergilendirilecek. BMW X1 xDrive30e ve DS-9 OPERA E-TENSE 250 modelleri yüzde 60 ÖTV dilimine tabi olacak. Bu araçların önceki ÖTV oranları yüzde 80'di.

Ayrıca SKODA Kodiaq PHEV modelinin ÖTV'si de yüzde 80'den 60'a düşecek.

Şu anda bazı markalar fiyatlarında güncellemeye giderken net fiyatlar henüz resmi sitelerde yayınlanmadı. Net rakamları görmek için birkaç gün beklenmesi gerekiyor.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.