Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ortak alfabe onaylandı, akıllarda tek soru: Alfabe değişecek mi? TDK açıkladı

Geçtiğimiz haftalarda Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından Ortak Türk Alfabesi'nin kabul edilmesinin ardından Türkiye'de alfabenin değişeceği iddiaları medyada yer aldı. Merak edilen konuyla ilgili açıklama geldi. Bu kapsamda, "alfabe değişecek mi" sorusuna yanıtı ise TDK verdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 12:53
Kaynak: Hilal Baldemir
Ortak alfabe onaylandı, akıllarda tek soru: Alfabe değişecek mi? TDK açıkladı

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu (TDK) iş birliğinde 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun 3. toplantısı yapıldı.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, TDT üyesi 5 ülkeden oluşan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu üyelerinin katıldığı toplantının başarıyla sonuçlandığına işaret edilerek, "Toplantının temel amacı, bu alanda edinilen bilgiler ve komisyonun 2 yıllık faaliyet deneyiminden yararlanarak Türk dilleri için ortak alfabe projesine ilişkin çalışmaları sonuçlandırmaktı" ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYE'DE ALFABE DEĞİŞECEK Mİ?

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, konuya ilişkin merak edilenlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

TRT Haber'e konuşan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, "Türkiye ve Azerbaycan’da mevcut alfabede bir değişiklik olmayacak. Diğer lehçelerle ortak olan 29 harfi kullanmaya devam edeceğiz. Bu konuda bazı spekülasyonlar oldu. 34 harfli liste, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'ın alfabelerinde var olan harflerin toplamı, ancak bu bir alfabe değil, liste. Her lehçe sadece ihtiyacı olan harfleri kullanacak, ortak olan 29 harf aynı kalacak" dedi.

Prof. Dr. Osman Mert, çerçeve alfabeye eklenen harflere ilişkin şunları ifade etti:

"Türkiye Türkçesinde olmayan, ama diğer lehçelerde var olan sesler için harfler listeye alınmak zorundaydı ve alındı, dolayısıyla bu herhangi bir lehçenin alfabesi değil, bütün lehçelerde kullanılan ve üzerinde uzlaşılan bir çerçeve alfabedir."

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.