Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Naci Görür: Marmara'nın periyodu doldu, bu işin şakası yok

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli’de düzenlenen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu kent sempozyumlarının dördüncüsüne konuşmacı olarak katıldı. Görür panelde Marmara’nın periyodunun dolduğunu aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2023 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2023 11:15
Kaynak: Hilal Baldemir
Naci Görür: Marmara'nın periyodu doldu, bu işin şakası yok

Son 2 haftadır Marmara’da art arda gerçekleşen depremler beklenen Marmara depreminin yaklaştığına dair endişeleri artırırken Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür bu depremlerin ciddiyetine dikkat çekti. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, geçtiğimiz günlerde Kocaeli'nin Gebze ilçesinde düzenlenen "Marmara Depremi ve Sanayide Deprem Etkisi" panelinde Marmara depremine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Naci Görür, "1912 ve 1999 yıllarında Marmara Denizi'nin iki tarafında da deprem olmuş. İkisinin ortasında 1766 yılından beri deprem yok. O aradaki deprem boşluğu muhakkak dolacak. Bunun başka bir yolu yok. Doğuda ve batıda deprem olursa, ikisinin arası muhakkak kırılmak zorundadır. Bu bölgenin periyodu doldu. Bu işin şakası yok" ifadelerini kullandı.

Naci Görür konuşmasının devamında olası bir Marmara depreminde, özellikle Kocaeli bölgesinde üretim yapan sanayi kuruluşlarının etkileneceğini belirtti. Bu durumun ülkeyi ekonomik açıdan ciddi bir sıkıntıya sıkacağını aktaran Naci Görür birçok yönden içinden çıkılamaz bir duruma girileceğini söyledi.

Deprem konusunda Gebze'nin, özel olarak ele alınması gerektiğinin altını çizen Görür, "İstanbul'un depremde çökmesi durumunda, İstanbul'un daha hızlı ayağa kalkması için Gebze'nin çökmemesi lazım, yani sanayinin çökmemesi" dedi.

"Kumburgaz kolu kırılırsa minimum 7,2 büyüklüğünde deprem üretir"

AA'dan alınan bilgiye göre Naci Görür, Kuzey Anadolu Fayı'nın, Marmara Denizi'ndeki yapısından bahsederek, "Marmara Denizi'nde Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu var. 3 kollu bir fay, bu fay kilitli bir fay. 'Kilitli bir fay' demek enerji biriktiriyor. Bu kol günün birinde kırılacak. Kırıldığı takdirde, en fazla 7 büyüklüğüne varabilir. Eğer kolun 45 kilometrelik uzunluğunun tamamı kilitli olup, kırılırsa 6 ve üzeri deprem olur. İkinci kol ise Yeşilköy açıklarından, orta Marmara, Silivri açıklarına kadar. Bu kola 'Kumburgaz kolu' diyoruz. Yaklaşık 70 kilometre uzunluğundadır. Bu kırıldığı takdirde, minimum 7,2 büyüklüğünde deprem üretir" açıklamasında bulundu.

"Marmara Denizi'nin ortasında oluşan deprem boşluğu muhakkak kırılacak"

Konuşmasının devamında Naci Görür, Silivri açıklarından başlayan ve Tekirdağ'a kadar devam eden fay kolunun ise 1912 yılında Şarköy depreminde kırıldığına işaret ederek, "Enerji biriktirdiğini düşünüyoruz. Kırılıp da ayrı bir deprem oluşturmayacağını düşünüyoruz. Kırıldığı zaman bu kol da 7,2'lere varan deprem üretebilir" dedi.

Marmara bölgesinde beklenen depremin, birçok farklı senaryoyla gerçekleşebileceğini belirten Görür, "Biz depremin, Kumburgaz kolu üzerinde başlayacağını düşünüyoruz. Daha sonra başka bölgeleri kıracağını veya 6 Şubat'ta güneyde olan depremdeki gibi fayın diğer kollarının da kırılacağını. Güney bölgesinde 2 fay birbirini tetiklemek suretiyle kırıldı. Bu da peş peşe kırılabilir. O zaman depremin büyüklüğünün 7,5'e kadar çıkabileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.