Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Naci Görür kaçınılmaz son için uyardı! İstanbul için kurtuluş yok!

Geçtiğimiz hafta Bursa’da Gemlik Körfezi’nde gerçekleşen 5.1 şiddetindeki deprem korkulan Marmara depremini yeniden gündeme getirdi. Büyük korku ve panik yaratan deprem olası Marmara depremi riskine biraz daha yaklaşıldığını ortaya koydu. Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da deprem olasılığının yüzde 47 olduğunu kaydederek, en riskli ilçeleri açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2023 11:55
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2023 11:55
Kaynak: Hilal Baldemir
Naci Görür kaçınılmaz son için uyardı! İstanbul için kurtuluş yok!

Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğunu farklı dönemlerde yaşanan büyük deprem felaketleriyle her seferinde daha acı bir şekilde anlamış oluyoruz. Son olarak 6 Şubat tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen deprem felaketiyle ülkenin bugüne kadar gördüğü en büyük felaket yaşanmıştı. Bu depremin ardından gözler bir kez daha beklenen Marmara depremine çevrilmişti.

Depreme ilişkin açıklamalarıyla adeta gerçekleri ortaya koyan Prof. Dr. Naci Görür Marmara depremine ilişkin, "Şimdi bu gerçekten çok büyük bir olasılık. Yazı tura bile atsanız yüzde 50 şansla atıyorsunuz." ifadelerini kullandı. Görür, Zeytinburnu, Büyükçekmece, Küçükçekmece çevreleri ve onun denize yakın olan bölgelerinin mega kentteki en tehlikeli yerler olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz hafta Gemlik Körfezi’nde yaşanan 5.1 şiddetindeki depremin ardından CNN Türk'te Cüneyt Özdemir'e konuşan Görür, olası İstanbul depreminin yaşanma olasılığının yüzde 47’ye yükseldiğini belirtti. Görür, şunları söyledi: "Bu depremin olma periyodu hakkında yapılan ciddi araştırmalar var. Bunlardan biri de ABD'li bir araştırıcının yapmış olduğu çalışma. Bu uluslararası dergilerde yayınlandı. Onun söylemine göre 99 depremlerinden sonra Marmara'da 7'den büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 64 denildi.

Birkaç ay önce bu çalışmanın revizyonu yapıldı ve deprem bekleme olasılığımızı yüzde 47 olarak ifade edildiğini gördük. Şimdi bu gerçekten çok büyük bir olasılık. Yazı tura bile atsanız yüzde 50 şansla atıyorsunuz. Yüzde 47 gerçekten büyük bir rakam. Bu da gösteriyor ki deprem konusunda öyle bizi rahat tutacak, sakinleştirecek zaman itibarıyla bir durum yok. Her an İstanbul'da bir deprem olabilir."

"Avrupa Yakası, Asya Yakası’na göre çok daha riskli"

İstanbul'daki en tehlikeli ilçeleri sıralayan Görür, Avrupa Yakası'na dikkat çekti. Görür, şu şekilde konuştu: "İstanbul'da yapılan deprem harita çalışmaları var. Şöyle bir genelleme yapılabilir. İstanbul'un Avrupa Yakası, Asya Yakasına göre deprem açısından çok daha riskli. Bunun başlıca nedeni Avrupa yakasındaki zeminin özellikleri. Hem buradaki zemin çürük hem de bu zemin deprem dalgaları girdiği zaman, zeminin dinamik davranışları daha tahripkar, daha yıkıcı.

En tehlikeli ilçeleri sıraladı

Depremin şiddeti de görece olarak Avrupa yakasında daha fazla, Asya Yakası'nda nispeten daha az. Özellikle Avrupa Yakası'nda kıyı kesimleri, kıyıdan ilk 10 metre içeriğe girecek şeklinde olacak bant bölümünde depremin şiddeti 9'u buluyor. Bu da büyük bir şiddet. Yani en dayanıklı, çok iyi yapılmış binaların bile tahrip olacağı bir deprem şiddeti. O yüzden özellikle Avrupa Yakası'nda yer alan bölgeler, yani Zeytinburnu'ndan Haliç'ten tutun Silivri bölgesine kadar olan alan (Büyükçekmece, Küçükçekmece çevreleri ve onun denize yakın olan bölgeleri) buralar gerçekten depremde görece daha ciddi etkilenecek yerler."

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.