Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mülk sahipleri için son uyarı! Yarına kadar ödemeyene ceza yağacak

Türkiye’de gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde son tarih yarın. Birinci taksit ödemelerinin yarın gün sonuna kadar yapılması gerekiyor. Konut, bina, arsa ve iş yeri gibi gayrimenkul sahipleri ödemeleri belediyelerden yüz yüze veya e-Devlet üzerinden yapabiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2024 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2024 13:36
Kaynak: AA
Mülk sahipleri için son uyarı! Yarına kadar ödemeyene ceza yağacak

Emlak vergisi ilk taksit ödemelerinde süre doluyor. Henüz ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisinin il taksitini ödemeyen vatandaşların yarına kadar ilk taksiti ödemesi gerekiyor.

Türkiye'de bina, arsa ve iş yeri gibi değerli gayrimenkulleri bulunanlar bu vergiyi ödemekle yükümlü.

Geçtiğimiz yıl gayrimenkul satın alanların bu yıl içerisinde hesaplanan vergisini ödemesi gerekiyor. Bu yıl içerisinde satın alınan gayrimenkullerin ilk emlak vergisi ödemesi ise 2025'te başlayacak.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR

Emlak vergisi taksitleri ödemeleri hem nakit hem de kredi kartı ile yapılabiliyor. Ödeme kanalları ise tercihe göre çeşitlilik gösteriyor. Gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyelerden, belediyelerin internet sitelerinden ya da e-Devlet'ten ödemeler yapılabiliyor.

VERGİDEN MUAFİYETİ BULUNANLAR

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konut sahibi emekliler ile emekli dul ve yetim aylığı alanlar emlak vergisi ödemekle yükümlü tutulmuyor. Engelliler, gaziler ve hiçbir geliri olmadığını belgeleyen kişiler de yine bu vergiden muaf.

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, Emlak Vergisi Kanunu kapsamına göre genellikle kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların, vakıf, dernek ve sendikalara ait binaların, yabancı elçilik binalarının bu vergiden muaf tutulduğunu söyledi.

ÖDEMEYENLERE AYLIK YÜZDE 4,5 GECİKME ZAMMI UYGULANACAK

Emlak vergisinin tek taksiti ödenebildiği gibi her iki taksiti tek seferde de ödenebiliyor. Taksitlerini zamanında ödemeyenler ise çeşitli cezalarla karşı karşıya kalıyor.

Tolu, verginin zamanında ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulandığını belirterek, "1 Haziran'dan itibaren verginin ilk taksitini ödemeyenlere aylık yüzde 4,5 oranında gecikme zammı uygulanacak" dedi.

Hilal Baldemir

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.