Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milyonlarca kişinin gözü bu haberde! Asgari ücret ne kadar olacak? İşte beklenen rakamlar

Yılın bitmesine kısa bir süre kala gözler 2025 yılı asgari ücret kararına çevrildi. Kasım ayının son haftası başlaması beklenen asgari ücret belirleme toplantıları öncesi uzmanların tahminleri yakından takip ediliyor. Gündemde yer alan OVP hedeflerine sadık kalınacağına dair söylemler ve patronların talepleri asgari ücretli çalışanı endişelerini artırdı. İşte asgari ücrette olası senaryolar...

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 12:05
Kaynak: Hilal Baldemir
Milyonlarca kişinin gözü bu haberde! Asgari ücret ne kadar olacak? İşte beklenen rakamlar

Asgari ücrette ikinci zammın yapılmadığı ve enflasyona rağmen ocak ayında yapılan zamla 2024 yılının tamamlanmasının ardından açlık sınırının altında kalan ücret için yeni senaryolar şimdiden konuşulmaya başladı.

Piyasalarda asgari ücrete dair pek çok farklı tahmin olsa da genel beklenti ve patronların talepleri Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan enflasyon hedefiyle bağlantılı bir ücret artışı olacağı yönünde.

2023 yılında görüşmeleri tamamlanan asgari ücret için temmuz zammı olmayacağı Bakan Işıkhan tarafından belirtilse de Temmuz döneminde, sendikaların ve işçilerin ara zam talepleri yeniden gündeme geldi. Fakat bu talebe olumsuz yanıt verilmesi milyonlarca işçinin açlık sınırı altında kalmasına neden olmuştu.

ASGARİ ÜCRETTE OVP KORKUSU

Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinde 2024'te yıllık enflasyonun yüzde 41,5, 2025'te ise 17,5 olması hedeflenmişti. 2025 yılı asgari ücreti için ise hükümetin beklenen enflasyon oranında zam yaparak OVP'ye sadık kalacağına yönelik gündem şimdiden endişelerin artmasına neden oldu.

ALMAN BANKASINDAN YÜZDE 25 TAHMİNİ

Türkiye ziyaretinde bulunan Deutsche Bank ekonomistleri, ekonomiye yönelik değerlendirmelerinde, 2025 yılı için asgari ücrete yapılması öngörülen zam konusuna da değinmişti.

2025 asgari ücret zammının enflasyonla mücadelede tartışmaların merkezinde yer aldığı ifade edilen değerlendirmede, genel görüşün yüzde 25-30 arasında bir zam olduğu belirtildi.

Öte yandan yüzde 30’un üzerinde bir asgari ücret zammının, Türkiye’nin yavaşlayan ekonomisi karşısında işletmeleri zorlayıcı bir duruma sokacağı ve enflasyon beklentileri açısından bozucu olacağının düşünüldüğü de vurgulandı.

PATRONLARIN TALEPLERİ

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya da geçen hafta yaptığı açıklamada hükümetten taleplerini sıralarken "Bizim için en önemli konulardan biri de asgari ücretin OVP’deki yeni dönem enflasyon hedefi ile belirlenmesi. Maliyetlerimizi ancak bu şekilde dengeleyebiliriz" demişti.

BEKLENTİLER YÖNÜNDE OLASI ASGARİ ÜCRETLER

Asgari ücret için pek çok farklı senaryo sıralansa da işçi sınıfı için hiçbir tahmin yeterli değil. Olası asgari ücret zamları ve yeni ücretler şu şekilde:

Yüzde 20 zam: 20 bin 402,40 TL
Yüzde 25 zam: 21 bin 252,50 TL
Yüzde 30 zam: 22 bin 102,60 TL
Yüzde 35 zam: 22 bin 952,70 TL
Yüzde 40 zam: 23 bin 802,80 TL
Yüzde 45 zam: 24 bin 652,90 TL
Yüzde 50 zam: 25 bin 503 TL

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.