Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merkez Bankası Temmuz faiz kararını açıkladı: Politika faizi sabit kaldı

TCMB faiz kararı için toplantı tarihini 25 Temmuz tarihinden bugüne çekmişti. TCMB Başkanı Karahan'ın ilgili tarihte G20 Maliye Bakanları - Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na katılacak olması dolayısıyla Para Politika Kurulu toplantısını bugün gerçekleştirdi. Son toplantısında politika faizini yüzde 50 oranında sabit tutan bankanın kararı aynı kaldı. Merkez yüzde 50 olan politika faizini sabit tuttu.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2024 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2024 14:14
Kaynak: Hilal Baldemir
Merkez Bankası Temmuz faiz kararını açıkladı: Politika faizi sabit kaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, bugün Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında Temmuz ayı toplantısını gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz ay yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu. Ekonomistler, Temmuz ayında da TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit tutmasını bekliyordu.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. Banka, politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. 

Para Politikası Kurulu, yeni başkan Fatih Karahan ile birlikte şubat ayı toplantısında yüzde 45 olan politika faizini mart ayında 500 baz puan artırarak yüzde 50’ye çıkarmıştı. Nisan ayında ise politika faizi sabit tutularak yüzde 50 seviyesinde kalmıştı. Yeni başkanın bu kararı piyasalarda beklenmedik bir karar olarak karşılanmıştı.

Mayıs ayında Merkez Bankası PPK politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yine sabit tutarak yüzde 50 seviyesinde açıklamıştı. Haziran ayında PPK faizi yine sabit tutarak yüzde 50 seviyesinde açıklamıştı.

TEMMUZ FAİZİ

Bugün gerçekleştirilen toplantıda ise Para Politika Kurulu, 2024 Temmuz ayı için politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

Toplantının karar metninde öne çıkanlar ise şu şekilde:

Karar metninde haziranda aylık enflasyonun ana eğiliminin belirgin bir zayıflama kaydetiği belirtilirken, "Öncü göstergelerin temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret etmektedir" ifadeleri yer aldı.

Buna karşın, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörüldü. Kararda şu ifadeler yer aldı:

"Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir."

'KALICI BOZULMA ÖNGÖRÜLÜRSE PARA POLİTİKASI SIKILAŞTIRILACAK'

Kararda, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadeleri yer aldı.

Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği belirtildi.

Kararda son olarak şu ifadeler kullanıldı:

"Kredi büyümesi ve kompozisyonu göz önünde bulundurularak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alınmıştır. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edilecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır"

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.