Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merkez Bankası politika faizi açıklandı mı? Merkez Bankası faizi ne kadar arttı?

Bugün saat 14.00’te yapılan Merkez Bankası Para Politika Kurulu toplantısı TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplandı. Erkan 2024 yılının ilk politika faizi kararını açıkladı. Peki, Merkez Bankası politika faizi açıklandı mı? Merkez Bankası faizi ne kadar arttı? İşte merak edilen soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2024 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2024 15:22
Kaynak: Hilal Baldemir
Merkez Bankası politika faizi açıklandı mı? Merkez Bankası faizi ne kadar arttı?

Son olarak 2023 yılının Aralık ayında yapılan Merkez Bankası Para Politika Kurulu toplantısında politika faizi 250 baz puan artışla yüzde 42,50'ye çıkarılmıştı. Analistlerin 2024 Ocak ayı için politika faizi tahmini ise yüzde 45 olmuştu. Saat 14.00’te yapılan TCMB PPK toplantısında Hafize Gaye Erkan Ocak ayı politika faizini açıkladı. Peki, Merkez Bankası politika faizi açıklandı mı? Merkez Bankası faizi ne kadar arttı? İşte merak edilen sorunun cevabı…

merkez bankası politika faizini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, faiz kararını duyurdu. Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5’ten yüzde 45 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.

TCMB'nin karar metninde öne çıkanlar ise şu şekilde oldu:

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir.

"Manşet enflasyon son Enflasyon Raporu’na uyumlu bir artış kaydetti"

Aralık ayında manşet enflasyon son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydetmiştir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret etmektedir.

"Fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiği değerlendirildi"

Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendirmektedir. Dış finansman koşulları, rezervlerdeki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk Lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmüştür.

"Sadeleşme süreci devam edecek"

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kurul, sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyecektir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir.

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.