Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mehmet Şimşek ‘Başardık’ demişti! Türkiye gri listeden çıktı

Son aylarda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ortak çalışmalarıyla kara para aklama ve vergi kaçırma suçlarıyla sıkı bir şekilde mücadele ediyor. Mehmet Şimşek sabah saatlerinde sosyal medya hesabından ‘Başardık’ şeklinde bir paylaşım yapmıştı. Paylaşımın sebebi merak edilirken açıklaması geldi. Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 12:42
Kaynak: AA
Mehmet Şimşek ‘Başardık’ demişti! Türkiye gri listeden çıktı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de sabah saatlerinde yaptığı paylaşımla merak uyandırmasıyla Türkiye gündemi bir anda değişti. Merakla beklenen karar duyuruldu...

Bugün gözler Singapur'daki Mali Eylem Görev Gücü'nün Genel Kurul toplantısındaydı.

Karar beklendiği gibi oldu ve sonuç netleşti. Mehmet Şimşek ‘Başardık’ dedi.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), tarafından bugün yapılan toplantı sonrası verilen kararda Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda yetersiz kalan ülkelerin içinde yer aldığı gri listeden çıkarılmasına karar verildi.

TÜRKİYE'NİN GRİ LİSTEDEN ÇIKARILMASINA İLİŞKİN KARAR DUYURULDU

FATF tarafından yapılan açıklamada, "FATF genel kurulu, karşılıklı değerlendirmeler sonucu tespit edilmiş olan kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele konularındaki stratejik eksiklikleri gidermekte kat etmiş oldukları önemli mesafe nedeniyle Türkiye'yi kutlamaktadır" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca, "Eylem planlarını tamamlayarak tespit edilen stratejik eksikliklerini mutabık kalınan süre içinde gideren bu iki ülke artık FATF'nin artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır" ifadeleri yer aldı.

'KAYDEDİLEN İLERLEMEDEN MEMNUNİYET DUYUYORUZ'

Yüksek riskli ülkeler ve yoğunlaştırılmış gözetime tâbi ülkeler hakkındaki ayrıntılı raporda ise Türkiye'nin kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele rejiminde kaydettiği büyük ilerlemenin memnuniyet yarattığı ifadeleri yer aldı.

Yine açıklamada, FATF tarafından Ekim 2021'de sekiz alanda tespit edilen eksikliğin Türkiye tarafından giderildiği ifade edilerek, "Türkiye AML/CFT sistemindeki iyileştirmeleri devam ettirmek için FATF ile çalışmaya devam etmelidir" denildi.

'BAŞARDIK' PAYLAŞIMI GELDİ

Öte yandan karar öncesinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF toplantısının yapıldığı Singapur’da bulunuyordu.

Şimşek, bu gelişmeyi resmi X hesabı üzerinden “Başardık” şeklinde bir gönderi yayınlayarak duyurdu. Şimşek’in paylaşımı kısa sürede gündem olurken büyük merak uyandırdı.

FATF HEYETİ TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETMİŞTİ

FATF'den bir heyet geçtiğimiz ay, Türkiye'nin kara para aklama ve yasa dışı finansmanın önlenmesine ilişkin uygulamalarını yerinde değerlendirme için ülkeyi ziyaret de etmişti. Ziyarette "yerinde" denetim ile kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadele konusundaki Türkiye’nin kaydettiği ilerleme detaylı olarak değerlendirilmişti.

Ekonomi yönetimi FATF heyeti tarafından yapılan bu ziyaretin ardından Türkiye'nin gri listeden çıkmasını beklediğini, aksi bir kararın verilmesinin ise tamamen siyasi olacağını söylemişti.

GRİ LİSTEDEN ÇIKARILIŞ KARARININ ÖNEMİ NEDİR?

Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler ve kanunlar nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyor.

Gri listeden çıkıldığı takdirde bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmeleri artık mümkün olacak. Ayrıca gri listede bulunmanın sınır ötesi işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkileri de bulunuyor. Gri listeden çıkmak ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ediyor.

Hilal Baldemir

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.