Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meclisten fahiş fiyat kararı! Cezaların artırılmasına karar verildi

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen, fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara ilişkin cezaların artırılmasını içeren kanun teklifi oy birliği ile kabul edilerek yasalaştı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2024 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2024 13:59
Kaynak: Hilal Baldemir
Meclisten fahiş fiyat kararı! Cezaların artırılmasına karar verildi

Son dönemlerde artan enflasyon ile birlikte gündemin ve vatandaşın en önemli sorunlarından biri olan fahiş fiyat artışları ve stokçuluk meclisin de gündemindeydi. 

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da kapsayan Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edildi.

Buna göre, Kooperatifler Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kooperatif ve üst kuruluşları yönetim kurulu üyelerinin, kooperatifin ticaret sicili kayıtlarını, finansal tablolarını, yönetim kurulu yıllık faaliyet raporlarını, genel kurul toplantı evrakını, ortaklarının kimlik, iletişim, pay ve ödemelerine ilişkin bilgilerini Kooperatif Bilgi Sistemi'ne (KOOPBİS) aktarmaya yönelik geçiş sürecinin tamamlanamadığının tespit edilmesi durumunda Ticaret Bakanlığınca birer yıl olmak üzere iki kez daha süre uzatımı yapılabilecek.

Bakanlıkça tanınan bu süre sona erinceye kadar kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri ve memurları hakkında KOOPBİS yükümlülüğüne aykırı davranmalarına ilişkin hükümler uygulanmayacak. Bu düzenleme, 26 Nisan 2024 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

TBMM’DE SUNULAN 23 MADDELİK TEKLİF, YASALAŞTI. 

Kanun teklifi ile birlikte, lisanslı depoculuk ücret tarifesinin üzerinde veya tarifede yer almayan hizmetler için ücret talep ve tahsil eden, ürün teslimatı esnasında mevzuata aykırı şekilde ürün miktarından kesinti yapan işletmelere 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası kesilecek.

Stokçuluk yapanların cezası ise yeni kanunla 1 milyon liradan 12 milyon liraya yükseldi.

CEZA TEKRARINDA ÖNCEKİNİN İKİ KATI ÖDENECEK

İdari para cezalarının kesilmesini gerektiren yasal aykırılığın bir takvim yılı içinde birden fazla tekrarı halinde her bir tekrar için bir önceki cezanın iki katı idari para cezası uygulanacak.

KAPATMA CEZASI YASALAŞTI

Ayrıca stokçuluk yaptığı tespit edilen ve bir yılda 3 kez ceza alan işletmelere 6 güne kadar kapatma cezası uygulanacak.

Satıştan kaçınan ve bunun tespiti yapılan işletmeler için de ürün bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak.

ALDATICI REKLAMIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yeni kanun düzenlemesinde aldatıcı reklamlara yönelik yaptırımlar da yer alıyor. Buna göre tüketici etkin bir şekilde yanıltıcı reklamlar karşısında korunacak. Reklam Kurulu, aldatıcı reklamlara hızlı bir şekilde erişimin engellenmesine karar verebilecek.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.