Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marmara kuraklık sinyali veriyor: Yağışlar uzun yıllar ortalamasında dibi gördü!

Marmara Bölgesi, eylül ayı gelmesine rağmen adeta yaz sıcaklarını yaşarken aylardır bölgede yağış görülmemesi birçok göl ve barajda suların azalmasına neden oldu. Kuraklık sinyali veren Marmara Bölgesi’nde ağustos ayında, 1991 ile 2020 yılları arasını kapsayan döneme ait uzun yıllar ortalamasına göre yağışlar yüzde 65 azaldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 12:32
Kaynak: Hilal Baldemir
Marmara kuraklık sinyali veriyor: Yağışlar uzun yıllar ortalamasında dibi gördü!

Türkiye genelinde rekor sıcakların yaşandığı yaz ayları geride kaldı ama eylül ayı da yaz aylarını aratmayan sıcaklıklarla devam ediyor. Aylardır yağış görülmeyen Marmara Bölgesi’nde kuraklık çanları çalmaya başladı.

Marmara Bölgesi'nde ağustos ayı yağış miktarının uzun yıllar ortalaması 19 milimetre olarak gerçekleşti. Bölgeye geçen sene ağustosta 5 milimetre yağış düşerken, bu yılın aynı döneminde 6,8 milimetre yağış düştü.

Böylece Marmara Bölgesi’nde ağustos yağışları, uzun yıllar ortalamasına bakıldığında yüzde 65 azalma gerçekleştiği görüldü, geçen yılın aynı dönemine göreyse yüzde 36 artış gerçekleşti.

Gecen ay Marmara Bölgesi'nde Yalova'ya düşen yağış miktarında da normaline göre yüzde 92 azalma yaşandı.

Ağustos yağışlarını değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesinde Dr. Öğretim Üyesi ve meteoroloji uzmanı Güven Özdemir, kış döneminde kar yağışının az olduğunu ve buna bağlı olarak kar kuraklığının yaşandığını söyledi.

Kışın ardından seyrek de olsa oluşan yağışların yeterli gelmediğini vurgulayan Özdemir, "Marmara Bölgesi'nde ağustos ayında yağışlar normaline göre yüzde 65 azaldı. Yaz ayları çok sıcak ve kurak geçti. Bu durum barajlardaki suları azaltmaya başladı." ifadelerini kullandı.

"TATLI SULARDA AZALMA HAD SAFHADA"

Kuraklığın en büyük nedeninin iklim krizi olduğunu belirten Özdemir, sera gazlarının yoğun bir şekilde kullanılmasının hava sıcaklıklarını yükselttiğini ve yağışları azalttığını kaydetti.

Özdemir, hidrolojik kuraklığın görüldüğünü dile getirerek, açıklamasına şöyle devam etti:

"Derelerimizde, nehirlerimizde, göletlerimizde maalesef tatlı sularda azalma had safhada. Türkiye'de bu sene art arda Afrika sıcakları geldi. Azot yüksek basıncının hakim olması, Afrika sıcağının Avrupa'nın içlerine kadar ulaşması yağışların olmamasına neden oldu. Alçak basınç sistemlerini, yağışlı sistemlerini bu sene çok az aldık. Maalesef büyük bir kuraklık yaşadık. Halen de yaşayacağımız gibi gözüküyor. Önümüzdeki günlerde istediğimiz yağışları alma ihtimalimiz kuvvetleniyor. Ekim ve kasım aylarında yağışların biraz daha artacağını düşünüyoruz."

Özdemir, yer altı sularının azaldığını belirterek, su tasarrufunun özellikle bu dönemde oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.