Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marmara Belediyeler Birliği sokak hayvanları araştırma raporunu açıkladı

Yalova’nın da üyesi olduğu Marmara Belediyeler Birliği (MBB), sokak hayvanlarına ilişkin yaptığı araştırma sonucunda sahaya ilişkin bulgu ve çözüm önerileri içeren "Sokak Hayvanları Araştırma Raporu: Marmara Bölgesi’ndeki Belediyeler ve Mevcut Durum" başlıklı çalışma yayınladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2024 03:45
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2024 03:45
Kaynak: Murat Can Aytemur
Marmara Belediyeler Birliği sokak hayvanları araştırma raporunu açıkladı

Marmara Belediyeler Birliği tarafından Yalova Belediyesi’nin de yer aldığı üye belediyelerinin katılımıyla hazırlanan Sokak Hayvanları Araştırma Raporu, belediyelerde veteriner hekim istihdamı, barınak sayısı ve imkanları, sokak hayvanı popülasyonu ve ihtiyaçlara ilişkin veriler kamuoyu ile paylaşıldı.

Marmara Bölgesi’nden 6 büyükşehir, 5 il, 90 ilçe ve 18 belde belediyesi olmak üzere 119 belediyenin Haziran-Temmuz 2024 tarihlerinde katılım sağladığı bu çalışmanın, kararların veriye dayalı alınması noktasında fayda sağlayacağı düşünülüyor.

Büyükşehirlerden Beldelere Belediyelerdeki Durum

MBB Veri ve Teknoloji Merkezi tarafından yürütülen araştırma, belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını, sahip oldukları imkânları ve karşılaştıkları zorlukları tespit etmeyi amaçlıyor. Öne çıkan bulgular arasında, büyükşehir belediyelerinde belediye başına ortalama 23,7 veteriner hekim düşerken, belde belediyelerinde bu sayı 0,4 olup 1 veteriner hekimin bile düşmemesi dikkat çekmekiyor. 47 belediyenin sağladığı verilere göre tespit edilen sokak hayvanı sayısı 322.711’dir. Belediye başına düşen ortalama sokak hayvanı sayısı 6.866 iken barınaklarda bulunan hayvan sayısı 18.726’dir.

Barınaklar ve Sokak Hayvanlarının Tespiti

Barınak durumuyla ilgili cevap veren Yalova Belediyesi’nin de aralarında yer aldığı 107 belediyeden 57'sinin barınağa sahip olduğu, 50 belediyenin ise barınağının olmadığı görüldü. Büyükşehir belediyeleri daha fazla personel ve veteriner hekim istihdam ederken belde belediyeleri bu alanda oldukça sınırlı kaldı. Sokak hayvanlarının tespitine yönelik çalışmalarda ise belediyelerin sadece yarısının aktif olduğu, 47 belediyenin bu konuda araştırma yaptığı belirtildi.

Tedavi odası, barınma ünitesi, ameliyathane, yoğun bakım ünitesi ve rehabilitasyon merkezi gibi imkanların belde belediyelerinde hiç bulunmadığını da ortaya koyan araştırma hayvan bakımında da ciddi yetersizlikler olduğunu gösterdi.

Zorluklar ve Çözüm Önerileri

Belediyelerin veteriner hekim yetersizliği, barınak kapasite eksikliği, finansal zorluklar ve mevzuat kaynaklı zorluklar yaşadığı da dikkat çekmekti.  

Marmara Belediyeler Birliği tarafından hazırlanan raporda araştırmaya katılan belediyelerin öne çıkan çözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı:

Belediyelerin etkin popülasyon kontrolü ve yönetimi için kısırlaştırma ve aşılamada asgari kriterler belirlenmelidir.

Sokak hayvanları yönetimi tek elden ve koordineli şekilde yürütülmeli, veteriner işleri müdürlükleri kurulmalıdır.

Hayvan hastaneleri ve bakımevlerinde çalışan personelin güvenliği için çalışmalar yapılmalıdır.

Alanda çalışan tüm kurum ve aktörlerin bir araya geldiği ve fikir alışverişinde bulunduğu ortamlar yaratılmalıdır.

Sokak hayvanlarının bakım ve rehabilitasyonuna yönelik belediyelere daha fazla bütçe ayrılmalıdır. Mali zorluk yaşayan belediyelere ilgili Bakanlıklar tarafından destek sağlanmalıdır.

Merkezi yönetim, arazi tahsisi ve finansal imkanlar konusunda belediyelere katkıda bulunmalıdır.

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.