Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MAG-DER: Depremden sonra yaşam

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER), deprem sonrası yaşam hakkında açıklamalarda bulundu. MAG-DER tarafından yapılan açıklamada, örneklemelerle depremin psikolojik etkileri hakkında bilgilendirme yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2024 02:19
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2024 02:19
Kaynak: Murat Can Aytemur
MAG-DER: Depremden sonra yaşam

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER), deprem sonrası yaşam hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dernek tarafından yapılan bilgilendirme, depremin psikolojik etkilerine dikkat çekildi. MAG-DER’in açıklamasında, deprem sonrası bireylerin ve toplulukların yaşadığı psikolojik zorluklara değinildi. Depremin yarattığı travmanın uzun vadeli etkileri üzerine yapılan değerlendirmelerde, afet sonrası yaşanan stres, anksiyete ve travma belirtilerinin nasıl yönetilebileceği hakkında bilgiler verildi. Dernek yetkilileri, depremin sadece fiziksel değil, aynı zamanda duygusal ve psikolojik anlamda da büyük etkiler yarattığını vurguladı.

‘’Zamana bırakmak en doğrusu’’

MAG-DER tarafından konu ile alakalı yapılan açıklamada, ‘’Barakada yaşayan bir Depremzede de Sabriye Hanım. 1992 yılında Erzincan depreminden sonra Yalova’ya göç etmiş. O depremde bütün mal varlıklarını kaybetmişler. Hayatını değiştiren ikinci depremin kendinde bıraktığı izleri şöyle anlatıyor. ’Depremden sonra psikolojik sorunları kendi kendime yenmeğe çalıştım. Güvenebileceğim bir ortam yok. Her şeyde bir belirsizlik… Bugün böyle yarın ne olacak? Yarın nereye sürükleneceğiz? Belirsizlik yoruyor insanları. Sabriye Hanım Ailesiyle birlikte küçük bir barakada yaşıyor. Barakanın duvarları eski günleri hatırası fotoğraflarla dolu. Giysiler duvarlara çakılmış çivilere asılı. Barakanın tek rafında Üniversiteye hazırlık kitapları üst üste duruyor. Ortada Televizyonun üzerinde durduğu bir masa… Ön tarafta yapılmış içinde iki kovanın bulunduğu küçük bir bölme tuvalet olarak kullanılıyor.

Barakada yaşamın kendilerine getirdiği zorlukları şöyle anlatıyor Sabriye Hanım;

‘’Ev hayatını özlüyoruz, ilkel koşullarda yaşıyoruz burada. Sağlıklı bir yaşam değil öncelikle. Ne kadar temizlersen temizle yine de yeteri kadar sağlıklı olamıyor. En önemlisi su yok, sürekli yıkanmak durumunda olamıyoruz. Haftada bir kere eve girebiliyoruz oda yalnızca gündüzleri birkaç saat. Televizyon ve gazetelerdeki açıklamaları sürekli takip ediyoruz. Hala bir şeylerin varlığından söz ediliyor. Bunlar bitmeden eve çıkmağı düşünmüyoruz. Kimsenin de düşündüğünü sanmıyorum. Sonuçta İnsan hayatı söz konusu… İnsanlar korkuyorlar, psikolojik olarak henüz hazır değiller. Her şey zamanla düzelecektir. Zamana bırakmak en doğrusu’’ ifadelerine yer verildi.

Murat Can Aytemur

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.