Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lostra mesleği son mu buluyor? Yalovalı Lostracı İsmail Coşkun açıkladı

Geçmişten günümüze kadar olan serüveninde, vatandaşlar için büyük önem taşıyan lostra salonları, yavaş yavaş unutulmaya yüz tuttu. Detayları Yalova Hayat olarak Lostracı İsmail Coşkun’a sorduk ve haberimizde derledik.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2024 03:29
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2024 03:29
Kaynak: Murat Can Aytemur
Lostra mesleği son mu buluyor? Yalovalı Lostracı İsmail Coşkun açıkladı

Tüm dönemlerde vatandaşlar için büyük önem taşıyan ve yakın zamana kadar yoğun ilgi gören lostra salonları artık eskisi kadar talep görmüyor. Gerek spor ayakkabıların yaygınlaşması gerekse de vatandaşların kendi ayakkabı bakımlarını kendilerinin yapması nedeniyle lostracıların gün geçtikçe azaldığını görmekteyiz. Çok değil kısa bir zaman öncesine kadar Yalova sokaklarında da pek çok ayakkabı boyacısı görmekteydik ancak bu sayıların günümüzde yok denecek kadar az bir sayıya inmesi dikkat çeken detaylar arasında yer aldı.

‘’MESLEK UNUTULMAYA BAŞLADI’’

Yalova Hayat olarak ziyaret ettiğimiz Lostracı İsmail Coşkun’a ilk olarak, mesleğin günümüzde talep görüp görmediğini sorduk. Coşkun sorumuza cevap olarak, ‘’Mesleğimiz maalesef ki artık eskisi kadar talep görmüyor ve yavaş yavaş unutulmaya başlıyor. Eskiden bu meslek sayesinde çokça kişi evine ekmek götürürdü ancak günümüze baktığımız zaman sayımız iki elin parmaklarını geçmez bir hal aldı. Buna neden olarak öncelikle spor ayakkabıların yaygınlaşmasını söyleyebilirim, sonrasında ise maaliyetler her alanda olduğu gibi bizim sektörümüzde de çok arttı. Yaptığımız iş, aldığımız malzemenin giderini karşılamaz oldu. Bir ayakkabı boyasını toptan olarak alırsak tanesini 75 TL’ye alıyoruz, normal bir yerden alırsak da fiyatlar 100 TL’lere kadar yükselebiliyor. Bizler burada 25 TL’ye ayakkabı, 35 TL’ye de bot boyuyoruz bakım yapıyoruz. Baktığınız zaman günümüz şartlarında çok düşük ücretlere iş yapıyoruz ancak, yine de iş yapmadan eve döndüğümüz günler oluyor. Elimizden geldiği kadar mesleğimizi devam ettireceğiz’’ ifadelerine yer verdi.

‘’YAZIN HİÇ İŞ OLMUYOR, KIŞIN DA ANCAK 2-3 AY’’

Vatandaşların klasik veya deri ayakkabılardan ziyade artık spor ayakkabı ve terlikleri tercih ettiğinden bahseden Coşkun sözlerinin devamında ise yaz mevsiminde işlerin aşırı düşük olduğunu söyledi, kış mevsiminde de ancak 2 veya 3 ay az da olsa hareketli geçtiğini belirtti. Coşkun konu ile alakalı olarak yapmış olduğu açıklamada, ‘’İnsanlar dediğim gibi yazın terlik ve spor ayakkabı yoğunluklu tercih ettikleri için işlerimiz çok zayıf oluyor. Kış mevsimi geldiğinde de malum eskisi kadar soğuk ve kar olmuyor bu sebepten ötürü ancak 2 hadi bilemedin 3 ay iş yapabiliyoruz, oysa ki eskiden yan yana 10 lostracı olurduk ve hepimiz de bu işten ekmek yerdik’’ diye belirtti.

Murat Can Aytemur

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.