Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurban Bayramı’nda kurallara uymayanlara ceza yağacak! 464 bin liraya kadar para cezası

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğ vatandaşlara yeniden hatırlatılıyor. Tebliğde yer alan kurallara uymayan vatandaşlar ve işletmeler yüksek miktarda para cezaları ödemek zorunda kalacak. Bu kapsamda kaçak kesimin cezası 11.540 lira olarak belirlendi. Yasaklara uymayan toplu kesimler için 464.585 TL cezai işlem uygulanacak.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2024 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 12:03
Kaynak: İHA
Kurban Bayramı’nda kurallara uymayanlara ceza yağacak! 464 bin liraya kadar para cezası

İslam âlemi için büyük bir öneme sahip olan Kurban Bayramı öncesi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bir dizi önlem alındı. Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Tebliğe göre, il ve ilçelerde Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak. Komisyon, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde şehirlerde kurban satışı ve kesim için resmi yerleri belirleyecek, kesimler esnasında gereken önlemleri alacak.

Kurban kesimi esnasında yaşanan kaza ve yaralanmaların önüne geçmek için Halk eğitim merkezlerinde, "Kurban Kesim Elemanı" yetiştirme ve geliştirme kursları düzenlenecek; bu kurslar 20 saat sürecek. Ayrıca, komisyon görevlileri tarafından kesim yerlerinin genel sağlık şartlarına uygunluğu düzenli olarak denetlenecek.

Kurallara uymayanlara verilecek cezalar şu şekilde:

Parklar, bahçeler, sokaklar gibi umuma açık alanlarda kurban kesimi yapanlar ile kurallara uymayan tesislere idari para cezaları verilecek. Ayrıca, kesim yerlerine götürülürken ve kesilirken kurbanlık hayvanlara İslami kurallara aykırı ve kötü muamele edenlere de idari para cezaları uygulanacak.

MADDE 19-(1) İlgili mevzuat ve Kurul/Komisyon Kararlarına aykırı hareket edenler hakkında aşağıdaki cezai işlemler uygulanır:

a) Kurban satış ve kurban kesim yerlerinde; Karar, Yönetmelik, Tebliğ. Kurul, Komisyon Kararları ve 2872 sayılı Kanun hükümleri kapsamında çevre kirliliğinin önlenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar ve denetim esaslarına ilişkin hazırlanan yönetim planı çerçevesinde denetim yapılır. 2872 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde yer alan hususlara aykırı hareket edenlerden;

Yasak alanda kurban kesmenin cezası

1) Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 2872 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin (s) bendi gereğince, 4.810 TL idari para cezası uygulanır.

2) Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, 2872 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin (1) bendi gereğince; toplu kesimler için 464.585 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi hâlinde 11.540 TL idari para cezası Çevre Kanununun 24’üncü maddesi kapsamında uygulanır.

b) Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanır.

c) 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 10’uncu maddesinin birinci fıkrasına göre, satılırken; hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunlu olup bu hükme aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28’inci maddesinin (f) bendi gereğince 2.405 TL idari para cezası uygulanır.

Bu kapsamda tebliğde yer alan kurallara uymayan kişilere yukarıda belirlenen tutarlarda para cezaları kesilecek. Ayrıca konutlarda kaçak kurban kesmenin para cezası 2024 yılı için 11 bin 540 TL olarak belirlendi.

Hilal Baldemir

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.