Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadıköy Belediye Başkanı Yılmaz Yılmaz SGK borçlarının ödenmesi kararına tepki gösterdi; “Eğer payları keserlerse belediyeler iflas eder”

Kadıköy Belediye Başkanı Yılmaz Tavşan Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan kararla belediyelerin SGK’ya olan paylarının tahsil edileceğini duyurmasına tepki gösterdi. Tavşan eğer İller Bankası paylarından yüzde 40’a varan oranlarda SGK borcu kesintisi yapılırsa bunun belediyeleri iflasa sürükleyeceğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 13:12
Kaynak: Murat Can Aytemur
Kadıköy Belediye Başkanı Yılmaz Yılmaz SGK borçlarının ödenmesi kararına tepki gösterdi; “Eğer payları keserlerse belediyeler iflas eder”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin SGK’ya olan borçlarının tahsili konusunda alınan kararı açıklamıştı. Bu karar belediyelerde soğuk duş etkisi yaptı. Bu anlamda alınan bu kararı değerlendiren Kadıköy Belediye Başkanı Yılmaz Tavşan karardan geri dönülmesini istedi. Bu kararın belediyeleri iş yapamaz hale getireceğini ifade eden Tavşan, “Cumhurbaşkanlığı kararı ile alınan bu kararı ürpererek takip ettik.

Zira SGK borçları bugünün borçları bugünün değil 50 yıl öncesinden sarkarak günümüze kadar gelen borçlar. Bizim İller Bankası tarafından gönderilen payımız belli. SGK borçları bu paydan kesilirse eğer, birçok belediye işçi maaşlarını dahi ödeyemezler. İller Bankası’ndan gelen payı devletimiz yüzde 40’a kadar kesinti yapabiliyor. O pay kesildiğinde belediyelerin büyük bir bölümü iflasın eşiğine kadar gelir. Bu borçlar neden daha önceki yıllarda tahsil edilmedi de bugün beklendi bunu da sorgulamadan geçemeyeceğim. Hiç değilse belediyeler 2-3 sene ödeme için müsaade edilebilirdi. Ama ceberut bir tavırla bu borçların kesilmesi hiç doğru bir yaklaşım değil.
Kısa bir süre önce bizi SGK Yalova İl Müdürümüz de gelerek bizi ziyaret ettiler. Kendisi çok iyi niyetli bir tutum ortaya koydu. Hiç değilse bundan sonraki süreçte SGK borçlarınızı ve primlerinizi düzenli ödeyin denildi. Borçları arsa karşılığı da silebileceklerini bize ilettiler. Bizim belediye olarak çok borcumuz olmasa da yüzde 40’lık İller Bankası payı kesintisi bizi de felç eder.” dedi.
 

“Elimizi ayağımızı bağladılar”

Alınan kararın CHP’li belediyelerin elini ayağını bağlamaya yönelik bilinçli olarak yapıldığını düşündüklerini de dile getiren Tavşan, “Tarihinde ilk deva CHP Yalova’da 8 belediye birden kazandı. Burada belediye sayısını 10’a çıkartmak da, 14’e çıkartmak da CHP’li Belediyelerin ortaya koyacağı performansa bağlı. Biz eğer başarılı olursak belediye sayısı artar. Başarısız olursak bu sayı yeniden düşecektir. Eğer biz bu durumun bizden kaynaklanmadığını vatandaşlara anlatamazsak ilk seçimde eskiye dönüm olur. Amacın da bunu sağlamak olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
 

“1 kişiyi bile işten çıkartmadık”
Göreve geldikleri günden bugüne kadar 1 kişiyi işten çıkartmayı bırakın görev yerini dahi değiştirmediklerini vurgulayan Kadıköy Belediye Başkanı Yılmaz Tavşan, “1 Nisan sabahı görevi devraldığımızda belediyede kim hangi görevi yapıyorsa aradan geçen 100 günlük bölümde de halen aynı görevi yapmaya devam ediyor. Bırakın işten çıkartmayı, kimsenin yerini dahi değiştirmedik. İşçi alımı da yapmadık ama. Ben seçim süreci içerisinde kimseye belediyeye personel alma sözü vermedim. Ben köy meydanında yaptığım konuşmada kim çıkar için benden bir beklenti ile oy verecekse vermesin dedim. O nedenle de son derece rahatım. İşten çıkartmamız olmadı, olmayacak da zaten. Yeter ki herkes iyi niyetle çalışmaya devam etsin. Ben bizden önceki belediye başkanlarımıza da teşekkür etmek istiyorum. Kadıköy Belediyesi’ni seçim kampanyası olarak görmemişler ve kadroyu şişirmemişler.” şeklinde konuştu.
 

“12 milyon lira borcumuz var”

Kadıköy Belediyesi’nin mali tablosuna da değinen Kadıköy Belediye Başkanı Yılmaz Tavşan toplamda 12 milyon lira bir borçlarının olduğunu söyledi. Şahıslara ve piyasaya borçlarının olmadığını borçlarının tamamının devlete olduğunu dile getiren Tavşan, “Şu anda 12 milyon lira gibi bir borcumuz var. Ama bizim borcumuz şahıslara ya da piyasaya değil, devlete. YASKİ, SGK ve Marmara Belediyeler Birliği gibi yerlere borcumuz var. YASKİ’ye olan borcumuzu bitirmek üzereyiz. Sadece SGK borcu kalacak. Partimiz bize belediye borçlarını asmamız yönünde talimat verdi. Ama ben bunu yapmadım. Küçük yerlerde bu konulara daha hassas yaklaşılması gerekiyor.” dedi.

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.