Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstanbul’da kırmızı alarm veren 15 ilçe açıklandı!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul’da yaşanacak olası büyük bir depremde en çok etkilenecek ve riskli durumda olan 15 ilçeyi açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2023 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2023 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
İstanbul’da kırmızı alarm veren 15 ilçe açıklandı!

6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından gözler İstanbul’a çevrildi. Deprem uzmanları ve jeoloji mühendisleri Marmara Bölgesi için deprem alarmının çaldığını ve yakın bir zamanda gerçekleşebileceğini söylüyor.

Özellikle son birkaç aydır gündemin en önemli konularından olan deprem gerçeği İstanbul’da yaşayanlar başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde bulunan bütün şehirlerde korku ve paniğe neden oluyor.

İstanbul için olası bir depremde en yüksek risk taşıyan ilçeler belirlendi.

İstanbul Depremi Yalova Hayat

AFAD’ın zemin sıvılaşması riskine göre oluşturduğu listede, Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Esenler, Başakşehir, Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Tuzla, Pendik, Maltepe, Sultanbeyli, Üsküdar ve Fatih ilçeleri yer aldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez bu bölgelere ilişkin konuştu. Bu ilçelerde yaşayanların zemin sıvılaşmasından korkmamaları ve önlem almaları gerektiğine vurgu yapan Aygörmez, “Üç tür etkisi oluşabilir. Birincisi yapı devrilebilir, ikincisi yan yatabilir, üçüncüsü içeri doğru göçme yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

İstanbul Depremi Yalova Hayat

Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez, şöyle konuştu:

-Hiçbir yapı üzerinde bulunduğu zeminden daha güvenilir, kuvvetli değildir. O yüzden bir yapıyla beraberinde zemini de incelemek gerekir.

-Zemin sıvılaşması dediğimiz olay, zemin tanecikleri arasındaki boşluk suyu basıncının fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

-Kum tanecikleri eğer içerisinde suya doygun kum tanecikleri varsa bunlar deprem etkisiyle, depremin oluşturduğu etkiye karşı bir tepki oluştururlar. Kayma mukavemetlerini ve dirençlerini kaybederler, sertliklerini kaybederler.

-Bu durum etkisiyle beraber zemin adeta katı özelliğini kaybederek bir sıvı gibi hareket eder. Üç tür etkisi oluşabilir. Birincisi yapı devrilebilir, ikincisi yan yatabilir, üçüncüsü içeri doğru göçme yaşanabilir.

Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.