Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İsrail ve Hamas’ın esir takası anlaşması ile 4 gün ateşkes ilan edilmesi bekleniyor

Günlerdir süren esir takası anlaşması görüşmeleri sonunda sonuç verdi. İsrail hükümeti Hamas ile esir takası karşılığında 4 gün süre ile ateşkes ilan edeceğini duyurdu. İşte ateşkes ve esir takasının detayları…

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2023 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2023 10:46
Kaynak: Hilal Baldemir
İsrail ve Hamas’ın esir takası anlaşması ile 4 gün ateşkes ilan edilmesi bekleniyor

İsrail 7 Ekim’den bu yana Gazze’yi tam abluka altına alıp saldırılarına devam ediyor. Gazze’de bilanço her geçen gün büyürken saldırılar hız kesmeden devam ediyor. 7 Ekim’den bu yana geçen 46 günde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 840'ı çocuk, 3 bin 920'si kadın olmak üzere 14 bin 828'e yükseldi.

Öte yandan 7 Ekim’den bu yana her iki ülkenin de elinde yüzlerce rehine bulunuyor. Gazze Şeridi'nde Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunduğunu belirten İsrail hükümeti, Hamas ile yapılması beklenen esir takası anlaşmasını kabul ettiğini duyurdu.

4 günlük ateşkes bekleniyor!

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, “Esir takası anlaşmasını ele almak üzere Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğünde toplanan hükümet kabinesinin esir takası anlaşmasını onaylama kararı aldı.” ifadeleri kullanıldı.

İsrail hükümetinin bu gece Gazze'de bulunan İsrailli esirlerin tümünün geri getirilmesi hedefinin ilk aşamasını onayladığı belirtilen açıklamada, "Buna göre kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 günlük sürede serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi öngörülüyor." ifadesi kullanıldı.

Serbest bırakılacak her 10 esir için çatışmalara bir gün daha ara verilecek

Anlaşmada yer alan bir diğer maddeye göre ise serbest bırakılan her 10 esir için çatışmalara bir gün daha ara verileceği belirtildi.

İsrail hükümeti ve ordusunun 'tüm esirlerin geri getirilmesi, Hamas'ın tasfiyesinin tamamlanması ve Gazze Şeridi'nden İsrail'e yeni bir tehdit gelmemesini sağlamak için savaşı sürdüreceği' ifadelerinin altını çizdi.

50 İsrail askerine karşılık 150 Filistinli serbest kalacak!

Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılacağı", bu esirlerin her iki taraftan 19 yaş altı kadın ve çocuklardan oluşacağı belirtildi.

Gazze’ye yardımlar girecek!

Anlaşmaya göre, 4 gün boyunca ateşkes uygulanacağı ve bu süre içerisinde Gazze’ye, insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tırın gireceği, kuzey ve güney bölgesi fark etmeden Gazze Şeridi'nin istisnasız her bölgesine yakıt ve insani yardım malzemesi taşınacağı belirtildi.

Saldırı olmayacak!

Ayrıca anlaşma gereğince ateşkes boyunca Gazze Şeridi'nin güneyindeki hava trafiğinin tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat olarak durdurulacağı ifade edildi. İsrail güçlerinin tüm Gazze Şeridi'nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama kuralına bağlı kalacağı kaydedildi.

Katar: 24 saat içinde belli olacak

İlk günden bu yana arabuluculuk yapmaya çalışan Doha yönetimi, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin ne zaman yürürlüğe gireceğinin 24 saat içerisinde ilan edileceğini duyurdu.

Katar Dışişleri Bakanlığı, "İnsani bir ara verildi." derken, ateşkes için Mısır, ABD ve Katar'ın arabulucu olarak gösterdiği çabanın başarıya ulaştığı belirtildi.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.