Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GSS borcu olanlara uyarı: 1 Ocak'tan itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklar

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların yararlandığı Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasında borcu olan vatandaşlar yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde 1 Ocak 2025'ten itibaren sağlık hizmetinden yararlanamayacak. Türkiye’de şu an GSS kapsamında olan kişilerin sayısının 9 milyondan fazla olduğu aktarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2024 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 15:46
Kaynak: Hilal Baldemir
GSS borcu olanlara uyarı: 1 Ocak'tan itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklar

Sosyal güvencesi ve buna bağlı olarak herhangi bir sağlık güvencesi olmayan vatandaşların faydalandığı Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için süre daralıyor. GSS borcu olanlara SGK tarafından borçlarını ödemeleri konusunda tebligatlar bir süredir yapılmaya başlandı.

Yeni yılın gelmesine kısa bir süre kalırken, konuyla ilgili yeni düzenleme beklentileri de artıyor. Eğer borçların ödenmesiyle ilgili bir düzenleme yapılmazsa 1 Ocak itibariyle sosyal güvencesi olmayan ve GSS borcu olan kişiler uygulamadan yararlanamayacak.

YEŞİL KART YERİNE GETİRİLMİŞTİ

Sosyal güvencesi olmayanların sağlık hizmetlerinden daha kolay yararlanabilmeleri için yeşil kart uygulaması yerine getirilen yeni uygulama ile Türkiye'de ikamet eden Türk vatandaşları 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren zorunlu olarak genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştı.

AYLIK ÖDEMESİ 600 TL

Türkiye'de 9 milyondan fazla kişinin GSS kapsamında bulunduğu ve brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen tutarda, aylık prim ödemeleri gerektiği biliniyor. GSS tutarı 2024 yılı için aylık 600 lira olarak belirlenmişti. Prim ödeme gücünün olmadığını beyan eden kişiler ise uygulama kapsamında gelir testi yaptırarak, prim ödemeden sağlık hizmeti alabiliyor.

Bu kapsamda aylık gelirinin asgari ücretin üçte birini aşmadığını belgeleyen kişilerin sağlık primleri devlet tarafından karşılanıyor. Gelir testi yaptırmayan ve prim borçlarını ödemeyerek borçlu durumuna düşenlere SGK tarafından borçlarını ödemeleri konusunda yıl sonuna yaklaşırken tebligatlar yapılmaya başlandı.

YENİ GSS DÜZENLEMESİ GELEBİLİR

Borçlarını ödeyemeyecek durumda olanlar ise gelecek yeni bir düzenleme bekliyor. Mevcut durumda bu borçların ertelenmesi için de çalışmalar yürütülüyor. TBMM gündemine gelecek 'torba yasa'lardan birinde GSS borçlarının ertelenmesi konusunda düzenleme yapılabileceği edinilen bilgiler arasında.

Düzenleme dışındaki diğer formül ise yine Cumhurbaşkanı kararı ile GSS prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden faydalanması konusunda yeniden süre uzatımına gidilmesi. Geçtiğimiz yıl da, prim borcu olan vatandaşların borçlarını ödeyememesi nedeni ile kamu hastanelerinde verilen sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılmıştı.

GSS PRİM BORCU NASIL SORGULANIR?

E-Devlet platformuna giriş yaparak "GSS Sorgulama" sayfasına ulaşmak mümkün. GSS Sorgulama kısmından mevcut tescil bilgilerini ve borçların tamamı görülüyor.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.