Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Grip sandığınız Corona virüs olabilir! Bu kez durdurulması daha zor

Tüm dünyayı etkisi altın alan ve 7 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan Corona virüsün etkileri yıllar geçmesine rağmen devam ederken bu kez "durdurulması daha zor olan" yeni bir varyantı ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2024 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 14:01
Kaynak: Hilal Baldemir
Grip sandığınız Corona virüs olabilir! Bu kez durdurulması daha zor

Çin’in Wuhan kentinde 2019 yılının sonlarında ortaya çıkarak kısa sürede tüm dünyaya yayılan ve 2020 yılının Mart ayında ise ilk kez Türkiye’de görülen Corona virüs hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Yaklaşık 4 yıldır birçok kez mutasyona uğrayarak aşılara karşı bağışıklık kazanan virüsün birden fazla varyantı türedi. Grip sanılan birçok salgının bu virüsten türeyen varyantlar olduğu düşünülüyor.

Covid-19'un FLiRT varyantı olarak kayıtlara geçen yeni Corona virüs türünün engellenmesinin çok daha zor olduğu ve aşıya karşı daha dayanıklı olduğu öğrenildi. 

ABD'de grip benzeri şikâyetlerle hastaneye başvuran yeni vakaların yüzde 25'inin FLiRT varyantı olduğu ve İngiltere'de de ölüm oranının yüzde 12 olduğu belirtildi. 

İngiltere'de son haftalarda Covid-19 vaka oranının yüzde 15.7 oranında arttığı belirtilirken Corona virüsüne bağlı belirtilerden hayatını kaybedenlerin sayısının da 109 olduğu aktarıldı. İngiliz yetkililer baskın varyantın hangisi olduğunu ise henüz açıklamadı.

ABD'de FLiRT KP2 kod adı verilen yeni varyantın mevcut hastalıkların yüzde 25'ini kapsadığı belirtilirken KP.1.1'in ise vakaların yüzde 7.5'una denk geldiği açıklandı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin sözcüsü yaptığı açıklamada, "Virüsler sürekli olarak mutasyona uğrayarak değişir ve bazen de yeni varyant haline gelirler. Bu mutasyonlar hastalığın daha kolay yayılmasını veya aşı ve ilaçlara karşı daha dayanıklı olmasını sağlıyor. Virüs yayıldıkça onu engellemek daha zor olabilir" dedi. 

Öte yandan bilim insanı Dr. Eric Topol da, "Bu varyant vaka sayısının çok büyük bir şekilde artmasına sebep olabilir" dedi.

COVİD-19'UN FLİRT VARYANTININ BİLİNEN BELİRTİLERİ

- Grip benzeri belirtiler

- Vücutta ağrı

- Tat ve koku kaybı

- Boğaz ağrısı

- Burun akıntısı

- Burun tıkanıklığı

- Kusma

- İshal

- Yüksek ateş

- Öksürük

- Nefes darlığı

- Halsizlik

- Sindirim sorunları

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.