Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gemi İnşa Müteahhitleri devlete çağrı yaptı: “Çalıştıracak işçi bulamıyoruz”

Gemi İnşa Müteahhitleri Birlikteliği Mesleki Eğitim ve Dayanışma Derneği, basın toplantısı düzenleyerek sektördeki sorunları anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2024 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2024 15:25
Kaynak: Serap Polat
https://www.yalovahayat.com/
Gemi İnşa Müteahhitleri devlete çağrı yaptı: “Çalıştıracak işçi bulamıyoruz”

Sektörde 3’üncü yılını doldura GİMBİRDER Yönetim Kurulu üyeleri, sektörde karşılaştıkları sorunları anlatarak devlet yetkililiklerine destek çağrısında bulundu.Yönetim Kurulu adına konuşan Gemi İnşa Müteahhitleri Birliği Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Rüstem İnce, derneğe 200 firmanın üye olduğunu belirterek, gemi inşa sektöründe yatırımcıya, çalışana ve üyelere katkıda bulunduklarını aktardı.

 

“OSB’ler eleman almaya başladığında çalıştıracak eleman bulamayacağız”

Sektörün sorunlarını belirleyip çözüm ürettiklerini kaydeden Rüstem İnce, “Yalova, çalışan eleman konusunda Gölcük ve Tuzla bölgesini bozan bir hale geldi. Nitelikli eleman maalesef Türkiye’de gün geçtikçe azalıyor. Bu ülkeye bir doktor kadar bir marangoz ustası, kaynakçı, montajcı da lazım.Ülkemizin en büyük sorunlarından biri her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de nitelikli eleman bulamamak.Biz elemanların yüzde 60’ını şehir dışından getiriyoruz bu da maliyetli oluyor. İşler azalmışken pansiyonlar yaptırmak istiyoruz, konut yaptırmak istiyoruz. Siyasilere sesimizi duyurmak istiyoruz sizin aracılığınızla.Şu an sigortalı çalışanların sayısı 38 binden 32 bine düştü. Oysaki Yalova’da çalışabilecek kişi sayısı 60-70 bin kişi.Şimdi OSB’ler de kuruldu. Onlar da eleman almaya başladığında biz Yalova’da çalıştıracak bir tane eleman bulamayacağız.” dedi.

“Herkes grevini yapabilir”

Nitelikli eleman sayısı az olduğu için işçilerin yüksek meblağlar istediğini ve bu surumun grevle sonuçlandığını aktaran İnce, “Bir günde yapılacak işi, beş günde yapmaya başladık. Rekabet bozulduğu için yüksek maaş da veremedik doğal olarak işçiler greve gittiler.Greve götüren kişilere bakmak lazım. Oraya gelen kişi Norveç basınına demeç verdi. Ölümlü iş kazalarının olduğunu ve üstünün kapatıldığını, işçilerin köle gibi çalıştırıldığını söyledi.Bize en çok sipariş veren ülkelerden biri Norveç. Kendi ayağımıza kurşun sıkmış oluyoruz bu durumda.Herkes grevini yapabilir buna asla karşı çıkmıyoruz ama bu infiale dönüşürse sıkıntı çıkartır. Sektörümüze zarar verir. Biz de istiyoruz ki daha güzel maaşlar verelim ama ekonomik durum yeterli olmuyor.” şeklinde konuştu.

 

“Bir okul kuralım istiyoruz”

Nitelikli eleman yetiştirmek için okul projesi hazırladıkları bilgisini paylaşan Dernek Başkanı Rüstem İnce, “İki yıllık bir okul projesi ve hayat boyu eğitim adı altında 2 projemiz var.Bir okul kuralım istiyoruz. Biz istiyoruz ki öğrenciler liseden başlayarak, pratik yaparak öğrensinler.Ayrıca işçilere 2 ay eğitim vermek istiyoruz. Bu şekilde hem nitelikli eleman kazanırız hem de iş kazalarının önüne geçeriz.Denizcilik okuluyla anlaşma yapmıştık. Öğrencilerle buluştuk ve bir yıl himayemiz altında tersaneye yerleştirelim, herhangi bir sorunları olduğunda bir yıl boyunca bize gelsinler dedik.45 kişiyle anlaşma yaptık. 2 kişi geldi onlar da 2 gün çalışıp gittiler.Gençlerimizi iş hayatına kazandırmamız lazım ki boşta kalıp yanlış yola sapmasınlar.” şeklinde konuştu.

“Yalova’nın bir an önce konut ihtiyacını gidermesi lazım”

Şehir dışından gelen tersane işçilerinin konut problemini değerlendiren Başkan İnce, “Biz Muammer Erol Valimiz, Ahmet Büyükgümüş Milletvekilimiz ve Altınova Belediye Başkanı Metin Oral ile bu konuda görüştük. Geldiler dediler ki ‘Biz size Milli Emlak’tan bir yer versek pansiyon kurabilir misiniz?’ bir günde 1000 kişilik yer tanzim ettik.Biz sadece kalma yeri değil sosyal bir alan da olsun istedik. Şehir dışından geliyorlar, ahırdan bozma gibi yerlerde bir yatak atıp yaşıyorlar. Onlara değer verdiğimizi göstermek istedik. Şimdi bu şartlarda buraya sadece para kazanma amacıyla gelen insanlar var. İnsanların buraya yerleşmesini, ailesini taşımasını istiyoruz.Konut fiyatları çok yüksek. Karamürsel‘de peşin kiralar istenmeye başladı. Bu sorun bizim tek başımıza çözebileceğimiz bir şey değil. Bürokrasi ve siyaset birleşip Yalova’nın bir an önce konut ihtiyacını gidermesi lazım.

“Biz de çekilirsek öğretecek kimse kalmayacak”

Yalova tarım şehri mi yoksa sanayi şehri mi buna bir karar verilmesi lazım. Kültürel çatışma da yaşanıyor. Bu bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Sorunların üzerine düşülmesi için illa bir kanlı olay olması gerekiyor bizim ülkemizde.Sorunlar ortak olmaya başlayınca tersaneciler de devlet de bu konulara eğilmeye başladı.İşi bilen son nesil kaldı elimizde. Biz de çekilirsek öğretecek kimse kalmayacak. Gemi inşa komple kapanacak çünkü işi bilen kimse kalmayacak.” dedi.

“Hintli işçi aynı işi yüzde 70 verimle asgari ücrete yapıyor”

Hindistan‘dan gelen işçiler hakkında konuşan Gemi İnşa Müteahhitleri Birlikteliği Mesleki Eğitim ve Dayanışma Derneği Genel Sekreteri Fikret Kır ise, “Hindistan’dan işçi gelmesi bir soru. Ancak Hintli işçi aynı işi yüzde 70 verimle asgari ücrete yapıyor. Benim adamım yüzde 40 verimle asgari ücretin üç katına çalışıyor. Burada bir dur demek lazım.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.