Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gazze’de zulmün 3 ayı geride kaldı! İşte soykırımın bilançosu

Siyonist İsrail’in Gazze’ye uyguladığı abluka ve saldırılarda 3 ay geride kalırken şehirden neredeyse iz kalmadı. İsrail bütün Gazze’yi yerle bir etmekle kalmadı aynı zamanda 22 bini aşkın masum sivili katletti. Enkaz altında ne kadar cenaze olduğu henüz belirsizken bilançonun çok daha ağır olduğu biliniyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2024 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2024 10:50
Kaynak: Hilal Baldemir
Gazze’de zulmün 3 ayı geride kaldı! İşte soykırımın bilançosu

İsrail ve Hamas arasında başlayan çatışmalarda 3 ay geride kaldı. 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarda en az 10 bini çocuk ve 7 bini kadın olmak üzere 22 bin 835 Filistinli hayatını kaybetti. Siyonist rejim saldırılara bir an olsun ara vermezken moloz yığınına dönen kentte henüz enkaz altında olan binlerce Gazzeli var.

58 binden fazla sivilin yaralandığı Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada, "Şehitlerin arasında 10 bin çocuk, 7 bin kadın, 326 sağlık personeli, 45 sivil savunma mensubu ve 109 gazeteci bulunuyor." ifadeleri yer aldı.

Bölgede yaşanan yıkımın boyutu tahminlerin çok üzerinde bulunurken kentte 29 bin konutun kısmen hasar gördüğü, 69 bin konutun ise tamamen yıkıldığı aktarıldı. Öte yandan İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılarda 121 ambulans doğrudan hedef alınırken 30 hastane, 53 sağlık merkezi ve 150 sağlık kuruluşu da tamamen hizmet veremez hale geldi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths'in yaptığı açıklamada, "Korkunç 7 Ekim saldırılarının ardından geçen 3 ayda Gazze ölüm ve çaresizlik yerine dönüştü." ifadesini kullandı.

İsrail ordusu tarihinde ilk kez bu denli zorlu ve sert bir müdahale ile karşılaşarak şoka uğradı. Hamas ve İslami Cihad hareketlerinin silahlı kanadı olan İzzeddin El Kassam Tugayları’nın ortaya koyduğu mücadele ve saldırılar neticesinde çok sayıda askerini kaybeden İsrail Ordusu kentin içlerine doğru ilerleyişinde de büyük engellerle karşılaştı.

Gazze’de özellikle en büyük sorunlar yerinden edilmiş bu insanların gıda, temiz içme suyu ve temizlik için gerekli su da dahil yaşamsal zorunlu ihtiyaçların hiçbirine erişim sağlayamadığı göz önüne alındığında insan hakları ve uluslararası raporların 'felaket' olarak tanımladığı koşullarda yaşam mücadelesi verdiği görülüyor.

Gazze’de sağlık sisteminin çökmesi, hastanelerin ve sağlık merkezlerinin tamamen hizmet dışı kalmasıyla bağlantılı olarak kısmen faaliyet göstermeye çalışan az sayıdaki hastanede ise yoğun yaralı ve cenaze akışının yanı sıra yerinden edilen sivillerin sığınma merkezi haline gelmesinden dolayı büyük çaplı sıkıntılar yaşıyor.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.