Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ev sahibi ve kiracılara uyarı: Ödemelerde yeni dönem başladı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan karara göre kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla ödeme yapılması zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda kira ödemelerinde elden gerçekleştirilen her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilmesi uygulaması başlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 11:31
Kaynak: Hilal Baldemir
Ev sahibi ve kiracılara uyarı: Ödemelerde yeni dönem başladı!

Kira ödemelerinin elden yapılması dönemi sona eriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle herhangi mükellefiyet kaydı bulunmayan kişilerin gerçekleştirdikleri iş yeri ve konut kiralama işlemlerinde yaptıkları tahsilat ve ödemeler, yalnızca bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralama işlemlerine ilişkin tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamında yer alıyor.

Eski uygulamada iş yeri kira ödemeleri tutarına bakılmadan, konut kira ödemelerinde ise 500 TL’yi aşması durumunda bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunluydu. Yeni tebliğle konut kiralarında söz konusu sınır kaldırıldı. Bundan sonra tutarına bakılmaksızın tüm ödemeler banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek.

CEZA ÜST SINIRI 20 MİLYON LİRAYA ÇIKTI

Yürürlükten kaldırılan eski tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken konut kiralamalarında sadece kiralayana ceza uygulanıyordu. TBMM'de temmuz ayında kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kiracıya da ceza kesilmesi düzenlenmesi getirilirken söz konusu ceza tutarları da artırıldı.

Yeni tebliğ kapsamında kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan, elden gerçekleştirenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kesilecek ceza tutarı hiçbir koşulda 5 bin liradan az olamayacak. Eski uygulamada bu ceza, kira tutarının yüzde 5'i ve asgari 3 bin lira olarak uygulanıyordu.

Kiracının, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası uygulanmayacak.

Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı ise 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarıldı.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.