Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

En düşük emekli maaşı netleşti! İşte 10 bin liralık maaşın yeni hali

Temmuz ayının başından bu yana beklenen emekli maaşı zammı sonunda belli oldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşına gelecek zam oranı ile ilgili ayrıntıları açıkladı. Kök aylığı 10 bin liranın altında kalan emeklilerin maaşı netleşti. En düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2024 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2024 12:41
Kaynak: Hilal Baldemir
En düşük emekli maaşı netleşti! İşte 10 bin liralık maaşın yeni hali

Temmuz başında açıklanan haziran ayı enflasyon verileri ve 6 aylık enflasyon sonucuna göre SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yüzde 24,73 oranında 6 aylık enflasyon farkı elde etti.

Kök maaşı, en düşük emekli aylığı olan 10 bin liranın altında kalan 1.8 milyon civarında emeklinin bir kısmına bu zam oranı ya yansımadı ya da çok düşük bir oranda artış yansıdı.

Bu konumda bulunan 1 milyon 780 bin emeklinin maaşlarına düzenleme yapılması için çalışmalar yürütülüyordu.

AK PARTİ ÇALIŞMA YAPTI

AK Parti, yaşanan gelişmeler üzerine en düşük emekli maaşına ek bir zam için Temmuz ayı başında çalışma başlattı. Zam oranını belirlerken, bütçe imkânları gündeme geldi ve emekli maaşı 10 bin lira bareminde olanlara ilişkin etki analizi yapıldı. Başta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olmak üzere AK Parti ekonomi kurmayları detaylı bir çalışma gerçekleştirdi.

"EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 12 BİN 500 LİRAYA ÇIKARTILDI”

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, daha önce belirttiği gibi Meclis Başkanlığı’na verilecek en düşük emekli maaşına dair zam düzenlemesi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

Yaşlılık aylığı alanlara 10 bin lira olarak ön görülen en düşük emekli aylığı 12 bin 500 liraya çıkartıldı. En düşük maaşın 12 bin 500 liraya tamamlanması halinde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 703 bin kişi, bütçeye maliyeti ise 33 milyar 320 milyon TL'dir. Biz bunu uzun zamandır çalışıyoruz. Bu maliyetin bütçemize çok daha yük getirdiğini belirtmek isterim.

"BU BİR SEYYANEN ZAM DEĞİL"

Güler, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken "seyyanen zam" yapılmadığını bu zammın geçmiş uygulamanın artırılmış şekilde devamı niteliğinde olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

Bu bir seyyanen zam değildir. Yeni bir şey inşa etmiyoruz: 10 bin lira altı maaş alanların maaşlar 12 bin 500'e tamamlanacak.

"Emeklilik sisteminde daha adil bir uygulamayı hayata geçirmek için bir çalışma devam ediyor"

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya çıkartılmasına yönelik teklifin şu anda kanunlaşma sürecine girdiğini belirten Güler, "Adaletsizlik olmuyor mu?" sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi:

Seçimlerden önce toplam emeklilik sistemine 2,5 milyona yakın kişi dâhil oldu. Disiplin içinde bir bütçeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Emeklilik sisteminde daha adil bir uygulamayı hayata geçirmek gerekiyor. Bunun için bir çalışma devam ediyor. Enflasyonun ciddi oranda düşüşe başlaması ve bu konuda sabit gelirli vatandaşlarımızın gelirlerini artırma noktasında çabamız devam edecektir.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.