Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

En düşük emekli aylığının artırılması için toplanıyorlar! Kulisler o rakamı konuşuyor

Geçtiğimiz hafta açıklanan haziran ayı enflasyon, 6 aylık enflasyon ve 12 aylık enflasyon sonucuna göre emeklilerin alacağı zam oranı yüzde 24,73 olarak belirlenmişti. Fakat en düşük emekli aylığı alan yaklaşık 1.8 milyon emekli için durum daha farklı bu kişilerin kök aylığına yapılacak zam 10 bin TL altında kaldığı için AK Parti kurmayları konuya ilişkin çalışmalara başladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 13:24
Kaynak: Hilal Baldemir
En düşük emekli aylığının artırılması için toplanıyorlar! Kulisler o rakamı konuşuyor

Kanuna göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yılın ikinci yarısı için enflasyon oranına göre yeniden zam alıyor. TÜİK tarafından açıklanan Haziran enflasyonuna göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri genel olarak yüzde 24,73 zam aldı.

Bu zamma rağmen kök maaşı 10 bin liranın altında kalan emekliler ya çok az zam aldı ya da maaşları yine 10 bin liranın altında kaldığı için zam alamamış oldu. Kök aylığı 10 bin liranın altında kalan emeklilerin maaşları hazine tarafından 10 bin TL’ye tamamlanıyor.

Kök maaş üzerinden yapılan zam oranının en düşük emekli maaşı alan 1 milyon 780 bin kişinin emekli maaşlarına yansımadığı gerekçesiyle, en düşük emekli aylığının artırılmasına yönelik yeni bir düzenleme için hazırlık yapıldığı ve çalışmalar yürütüldüğüne ilişkin bilgi alındı.

Verilen bilgilere göre 2024’ün başından itibaren hazine tarafından tamamlanmak üzere 10 bin lira olarak uygulanan en düşük emekli maaşı, temmuz ayı itibarıyla yeniden değerlendirilecek ve artırılacak.

AK Parti kurmaylarının, en düşük emekli maaşını artıracak düzenleme ile ilgili çalışmalara başladığı öğrenildi. Bu aşamada AK Parti kurmaylarının, ilgili bakanlıklardan en düşük emekli maaşı ilgili mali rapor talep ettiği öğrenildi.

EN DÜŞÜK MAAŞIN 12 BİN LİRA OLMASI BEKLENİYOR

Ankara kulislerinde konuşulanlara göre, Hükümetin, en düşük emekli maaşını 10 bin liradan yüzde 20 zam ile 12 bin lira seviyesine çıkaracağına yönelik bir beklenti var.

Son açıklanan bilgilere göre 1,8 milyon emeklinin kök maaşı 10 bin TL altında kalıyor ve bu kişiler için ilave düzenleme yapılacak.

ÖNCE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SONRA MECLİS'E TAŞINACAK

Hazırlanan rapor önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak ve onay vermesi halinde çalışma, öncelikle TCMB gündemine taşınacak. Çalışmanın temmuz ayı içinde Meclis tatile girmeden önce kabul edilmesi bekleniyor.

Yasa çalışması Meclis'te yürütülürken de emekliler için belirlenen kesin rakam belli olacak.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.