Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emeklilere yeni düzenleme yolda: Prim gün sayısına göre yükselecek

Emeklilerin maaşlarına yapılan son zamdan sonra en düşük emekli aylığı 12 bin 500 TL seviyesine çıkarken bu rakam yine Haziran ayı açlık sınırının altında kaldı. Emeklilere yönelik yeni düzenlemeler üzerinde çalışan hükümet, emeklilik prim gün sayısına göre maaş hesaplaması ve kök maaş düzenlemesi gibi konuları tartışıyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2024 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2024 09:51
Kaynak: Hilal Baldemir
Emeklilere yeni düzenleme yolda: Prim gün sayısına göre yükselecek

Türkiye’de enflasyonun altında en çok ezilen kesim hiç şüphesiz emekliler. Temmuz maaş zammı ile birlikte en düşük emekli aylığı 12 bin 500 lira olurken bu rakam emekliyi mutlu etmeye yetmedi.

Bu kapsamda hükümet yeni düzenlemelerle, emeklilik sistemine daha adil ve sürdürülebilir formüller getirilmesi için çalışmalar yürütüyor. 

PRİM GÜN SAYISINA GÖRE MAAŞ

Yeni formüllerle birlikte yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemeye göre prim gün sayısı yeniden belirlenecek. Herkes ödediği prim miktarına göre emekli maaşı alacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA LİMİT

Hükümetin gündeminde olan formüllerden biri de gündemden düşmeyen en düşük emekli maaşıyla ilgili. Plana göre, en düşük emekli maaşı için bir limit belirlenecek ve bu maaşa yapılan Hazine desteği kaldırılacak.

EMEKLİYE SOSYAL DESTEK

Masadaki bir diğer formül ise emekliye sosyal destek. Düşük emekli aylığı alanlar için çeşitli sosyal yardımlar sağlanacak. Bu destekler; yol, yakıt, gıda ve ulaşım yardımları gibi temel ihtiyaçlar şeklinde gerçekleştirilecek. Ayrıca, nakit olarak kira yardımı yapılması da gündemde.

EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELECEK Mİ?

Ekonomi Gazetesi'nden alınan bilgilere göre, yeni düzenlemeler ile birlikte emeklilik yaşı yükseltilebilir.

Yapılan çalışmalara göre, şu anda kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı, kadınlarda 60, erkeklerde ise 65'e çıkarılabilir.

Ancak, bu yeni düzenlemelerin EYT ile getirilen hakları etkilemeyeceği bilgisi aktarıldı. Yeni düzenlemelerin 2025 bütçesi sonrasında ele alınması bekleniyor.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.