Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emeklilere müjde! İşte 9 maddede emekli destek paketi

Hükümet, emekli maaş artışının yetersiz bulunmasına gelen tepkilerin ardından yeni formüller üzerinde çalışmaya başlamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortak çalışmasıyla hazırlanan 9 maddelik emekli destek paketinin detayları belli oldu.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 11:23
Kaynak: Hilal Baldemir
Emeklilere müjde! İşte 9 maddede emekli destek paketi

En düşük emekli maaşının 10 bin TL olmasına tepki gösteren emekliler sık sık bu tepkilerini her fırsatta dile getiriyor. Emeklilerin bu şikâyetini dikkate alan hükümet, emeklilere destek olmak için yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor.

İki bakanlığın ortak çalışmasıyla yürütülen hazırlanan destek paketinde, bölgenin ihtiyaçlarına göre, büyükşehirlerdeki emeklilere kira desteği, yakıt, doğalgaz, elektrik, su ve gıda yardımı yapılması gibi maddeler yer alıyor.

Bu destekler, hane halkı gelirine göre belirlenecek. Destek paketi kapsamında en düşük emekli maaşı alan ve başka bir geliri olmayan emekliler tespit edilerek bakanlıklar tarafından desteklenecek.

BAKANLIKLAR ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

Desteklerin ödeneği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki sosyal yardımlar çerçevesinde sağlanacak.

Belli bir takvim çerçevesinde düzenli olarak yapılacak desteklerin 9 maddelik ana başlıkları ise şöyle:

ULAŞIM DESTEĞİ

Belediyelerin sunduğu toplu taşıma hizmetleri dışında emeklilerin diğer ulaşım araçlarından da indirimli veya ücretsiz bir şekilde yararlanabilmesi için çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda uçak ve tren biletlerinde de emekliler için ayrıcalık tanınacak. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı, devreye girecek ve çalışmalarını tamamlayacak.

İLETİŞİM DESTEĞİ

Bu konuda GSM operatörleriyle yapılacak protokollerle emekliler için indirimli özel tarifelerin oluşturulması sağlanacak.

Böylece emekliler, telefon ve internet hizmetlerinden daha uygun fiyatlara indirimli olarak yararlanacaklar.

ALIŞVERİŞ DESTEĞİ

Alışveriş desteği kapsamında gelir seviyesi belli bir miktarın altında kalan emekliler için gıda ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayacakları bir alışveriş kartı hazırlanacak.

Bu karta her ay yüklenecek para ile emeklilere marketlerden alışveriş yapma imkânı sunulacak. Bu desteği, Aile Bakanlığı ve belediyeler üstlenecek.

BELEDİYE HİZMETLERİNDE İNDİRİM

Bu kapsamda emekliler için yerel yönetimlerle yapılacak çeşitli protokoller ile su faturalarında indirim, ücretsiz ya da indirimli toplu taşıma, belediye tesislerinden ayrıcalıklı yararlanma gibi birçok konu ele alınacak.

Bu destek kapsamında emekliler, belediyenin sunduğu tüm hizmetlerden ayrıcalıklı olarak ya indirimli ya da ücretsiz bir şekilde yararlanabilecek.

ENERJİ DESTEKLERİ

Başta en düşük emekli maaşı alanlar olmak üzere tüm emeklilerin doğalgaz ve elektrik faturalarının indirimli olması üzerinde de çalışılıyor.

Bu konuda Enerji Bakanlığı ile yapılacak protokol ile emeklilerin enerji giderlerini indirici tedbirler devreye girebilecek.

Hanelere kişi başına uygulanan enerji desteği, emekliler için de yaygınlaştırılacak.

KİRA DESTEĞİ

Özellikle büyükşehirler başta olmak üzere emeklilere kira yardımları da destek paketi kapsamında gündeme geldi.

Düşük maaşlı emeklilerden başlamak üzere emeklilere belli miktarlarda kira desteği sağlanacak. Bu konuda yerel yönetimler de devreye girecek.

Büyükşehirlerde bu destek miktarı daha yüksek olacak. Böylece emeklilerin kiralarının bir kısmı karşılanmış olacak.

FİNANS DESTEĞİ

Finans desteği kapsamda bankalarla yapılacak protokollerle emekliler için banka hizmetlerinde çeşitli ayrıcalıklar tanınacak. Başta kamu bankaları olmak üzere özel bankalar da bu konuda devreye sokulacak.

Krediye ulaşma, düşük faiz imkanı, banka hizmetlerinin ücretsiz olması, promosyon miktarlarının artırılması gibi konular destek paketi ile devrede olacak.

TATİL DESTEĞİ

Tatil yapma imkânı bulamayan emekliler için kamu kurumlarının tatil tesisleri kapılarını açacak. Böylelikle emekliler istedikleri bölgedeki kamu tesislerinde konaklama ve tatil imkânına ulaşabilecek.

Ayrıca bakanlıklarca turizm şirketleriyle yapılacak protokollerle emeklilere özel kampanyalarla tatil beldelerinde indirimli bir şekilde tatil imkânları da sunulacak.

REFAH PAYI VE TABAN MAAŞ

Sabah'ın haberine göre emekliler için uygulanan taban maaştaki seyyanen destekler, önümüzdeki dönem için yeniden belirlenecek. Bu artışın temmuzdan önce yapılması da konuşulanlar arasında.

Öte yandan kök maaş düzenlemesi için seyyanen artış ve emekli aylık hesaplama sisteminde değişiklik yapılması da masada çalışılan konular arasında.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.