Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitimde yeni dönem başlıyor! İşte Yusuf Tekin’in, onayladığı yeni eğitim müfredatı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, vatandaşların görüş ve önerisine sunulan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın onay sürecinden geçen "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne onay verdi. Yeni dönemde müfredat bu modele göre şekillenecek.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2024 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2024 15:49
Kaynak: Hilal Baldemir
Eğitimde yeni dönem başlıyor! İşte Yusuf Tekin’in, onayladığı yeni eğitim müfredatı

Geçtiğimiz yıl göreve başlayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim sisteminde köklü değişimler yapacağını açıkça belirtmişti. Türkiye'nin eğitim sistemi, uzun süredir beklenilen değişim için yapılan çalışmalarla sona geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında başlayacak olan müfredat değişikliğinin ayrıntıları açıklanmış, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ise bu yeni müfredatı inceleyerek onay vermişti.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın onay sürecinden geçen eğitim müfredatı, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in onayı ile resmi olarak kabul edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamında Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce 9 dersin öğretim programı ile ortak metni, Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 10 dersin öğretim programı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce 7 dersin öğretim programı 26 Nisan'da ilk kez kamuoyunun görüş ve önerisine sunuldu. 10 Mayıs'a kadar askıda kalan ve incelemeye açık olan taslağa bu sürede 67 bin 284 görüş ve öneri iletildi.

28 BİN 419 GÖRÜŞ BİLDİRİLDİ

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" için vatandaşlardan iletilen görüş ve önerilerin öğretim programlarına entegre edilmesi için ilgili komisyonlar gerekli tasnif ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra yeni müfredat, son olarak Talim ve Terbiye Kurulu'nun onayına sunuldu.

Yeni müfredat taslağına öğretmenler tarafından 38 bin 865 görüş ve öneri bildirilirken müfredat taslağına katkı sunmak isteyen sivil toplum kuruluşları, eğitim platformları ile eğitimin diğer paydaşları ise 28 bin 419 görüş bildirdi.

Yeni müfredat için görüş ve önerilerin yüzde 58'i öğretmenlerden, yüzde 42'si ise diğer paydaşlardan geldi. Gelen görüşlerin üçte biri ortak metne, altıda biri ise okul öncesi eğitim programına yönelik gerçekleşti.

26 DERS GÖRÜŞÜLDÜ, ONAYLANDI

Yeni müfredat taslağı hakkında kamuoyu tarafından iletilen tüm görüş-öneriler, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından değerlendirildi. Görüş ve öneriler, askı sürecinde kaldığı günler boyunca her gün Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı komisyonları ve ilgili genel müdürlüklerle paylaşıldı.

Eğitim paydaşlarından gelen 67 bin 284 görüş ve öneri tek tek sınıflandırıldı. Bu çerçevede öğretim programlarında öneriler ışığında bazı genel tashihler yapıldı.

Görüş ve öneriler, şeffaflık, bilimsellik ve katılımcılık ilkelerinin gereği olarak değerlendirilerek öğretim programlarına uygun biçimde yansıtıldı.

Yeni müfredata ilişkin 26 dersin "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" öğretim programları, 16-22 Mayıs tarihlerinde kurul gündemine alınarak yeniden görüşüldü. Tekrar görüşülen yeni müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu onayından geçti.

YENİ MÜFREDATI MERAK EDENLER İNCELEYEBİLİR

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın onay sürecinin ardından yeni müfredatı resmi olarak onayladı.

Böylece, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", tüm aşamalardan geçerek "https://mufredat.meb.gov.tr" adresi üzerinden erişime açıldı. 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Türkiye eğitim sistemi yeni müfredat modeliyle eğitime başlayacak.

Yeni müfredat, gelecek eğitim-öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.