Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya sağlık örgütü yeni varyantı listeye aldı! İşte korkulan JN.1 varyantı belirtileri

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bütün dünyanın mücadele ettiği Covid-19 virüsünden sonra art arda çıkan varyantlarla ilgili uyarıda bulunuyor. Bu kez de Covid-19’un yeni ve güçlü bir varyantı olan JN.1 varyantı yayılmaya başladı. Bu varyant ilk olarak, Hindistan, Çin ve ABD gibi ülkelerde görüldü. Dünya Sağlık Örgütü ülkeleri bu varyanta karşı uyardı çünkü Covid-19 varyantları arasında en güçlü olanlardan biri olduğu tespit edildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2023 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2023 10:48
Kaynak: Hilal Baldemir
Dünya sağlık örgütü yeni varyantı listeye aldı! İşte korkulan JN.1 varyantı belirtileri

Bütün dünyanın 2020 yılından bu yana mücadele ettiği Covid-19 salgını tam azalmaya ve etkisini yitirmeye başlamışken bu kez birden fazla alt varyantı ortaya çıktı ve benzer semptomlarla yeniden aynı sürece girildi. Güçlü varyantlardan biri olan Eris varyantı tüm dünyada yayıldıktan sonra bu kez de Dünya Sağlık Örgütü’nün ülkeleri uyardığı JN.1 varyantı ortaya çıktı.

Bu varyant kısa süre içerisinde dünyanın birçok ülkesinde görülmeye başladı. Covid varyantı Omicron'un alt varyantı olarak ortaya çıkan JN.1, dünyada nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu ülkeler arasında yer alan Hindistan, Çin ve ABD'de de görüldü.

Vaka sayıları artacak

Dünya Sağlık Örgütü toplum sağlığı için riskin şu an düşük olduğunu ve yapılan aşıların henüz koruma sağlamaya devam ettiğini açıkladı. Fakat WHO yetkilileri bu kış, Covid vakalarının ve diğer enfeksiyon vakalarının artabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve çocukluk çağı pnömonisi gibi solunum yolu virüsleri de Kuzey Yarımküre'de yükselişe geçti.

Covid-19 salgınının ardından ortaya çıkan Omicron varyantı en baskın olan varyant olmuş ve tüm dünyada etkisini göstermişti bu varyantı takip eden Dünya Sağlık Örgütü ortaya çıkan JN.1 varyantının da kontrol altında olduğunu şu an için korkulacak bir düzeyde olmadığını aktardı.

JN.1, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) aktardığına göre şu anda ülkede en hızlı yayılan varyant ve mevcut enfeksiyonların yüze 15 ila 29'unu oluşturuyor. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı ise, JN.1'in şu anda laboratuvarda analiz edilen pozitif Covid vakalarının yaklaşık yüzde 7'sini oluşturduğunu ve bunun gibi diğer varyantlarla ilgili tüm verileri izlenmeye devam edileceğini söyledi.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.