Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DSÖ’den önemli açıklama: Cep telefonu kullanımı beyin kanserini mi tetikliyor?

Toplumda sık sık dile getirilen fakat konuya ilişkin bilimsel ve net bilgi bulunmayan telefon kullanımı ve beynin zarar görmesi ilişkisiyle ilgili DSÖ bir rapor paylaştı. Dünya Sağlık Örgütü'nün önemli bir incelemesine göre, merak edilen bir gerçek ortaya çıktı. DSÖ cep telefonları ve beyin kanseri arasındaki gerçeği paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2024 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2024 15:32
Kaynak: Hilal Baldemir
DSÖ’den önemli açıklama: Cep telefonu kullanımı beyin kanserini mi tetikliyor?

Halk arasında telefonu kulağa çok yakın tutmanın ve çok uzun süre maruz kalmanın beyinde hasara yol açtığı bilgisine bilimsel açıklama geldi. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmaya göre, beyin kanseri ile cep telefonu kullanımı arasında bir bağlantı tespit edilmedi.

Mobil cihazlardan yayılan radyasyon konusunda onlarca yıldır devam eden ve birçok spekülasyona neden olan endişeler vardı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün kanser ajansı, henüz 2011 yılında bunu insanlar için potansiyel kanserojen unsuru olarak ilan etti.

Ancak geçmişi 1994'e kadar uzanan düzinelerce araştırma verisine dayanan yeni bir inceleme, tüm gününü telefonla arayan veya akıllı telefonlarını kullanan kişiler arasında bile cep telefonu kullanımı ile kanser arasında bir ilişki tespit edilemedi.

Araştırmanın baş yazarlarından Ken Karipidis, özellikle cep telefonu kullanımının 'fırladığı' göz önüne alındığında ortaya çıkan sonuçların 'çok güven verici' olduğunu dile getirdi.

"VAKALARDA ARTIŞ YOK"

Avustralya Radyasyon ve Nükleer Koruma Kurumu'nda çalışan Karipidis, "Beyin kanseri vakalarında artış olmadı." açıklaması yaptı.

Uzmanlardan oluşan panel, beyin ve tükürük bezlerindeki kanserler ile lösemi arasında bir bağlantı olup olmadığını ve cep telefonu, televizyon ve bebek telsizleri gibi kablosuz teknolojilerde yaygın olarak kullanılan radyo dalgalarına maruz kalmanın etkilerini ve bunların arasındaki bağlantıyı araştırdı.

Yapılan son analiz, Avustralya hükümetinin radyasyon koruma otoritesi de dahil olmak üzere 10 ülkeden toplam 11 araştırmacı tarafından değerlendirilen 1994-2022 yılları arasındaki 63 çalışmayı kapsıyordu.

İncelemede, kablosuz teknolojinin kullanımındaki büyük artışa rağmen kanser vakalarında aynı oranda bir artış yaşanmadığı tespit edildi.

Bu durum, sık sık uzun telefon görüşmeleri yapanlar veya on yıldan daha uzun süredir cep telefonu kullananlar ve bu radyasyona maruz kalanlar arasında bile geçerliydi.

DSÖ'nün bu araştırmaya ilişkin değerlendirmesi gelecek yılın ilk çeyreğinde yayınlanacak.

Daha önce yapılan araştırmalarda cep telefonu radyasyonunun beyin kanserine yol açtığı sonucu ortaya çıkmıştı, ancak Karipidis bu ilk araştırmaların hatalı olduğunu söyledi.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.