Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bilim insanlarından kritik açıklama: Yeni bir koronavirüs varyantı yayılmaya başladı!

Tüm dünyayı etkisi altına alarak milyonlarca kişinin ölümüne neden olan Covid 19 virüsü ile ilgili tehlike devam ederken bilim insanlarından korkutan bir açıklama geldi. Bilim insanlarına göre, çok yakın zamanda baskın tip haline gelebilecek yeni bir koronavirüs varyantı yayılmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 13:02
Kaynak: AA
Bilim insanlarından kritik açıklama: Yeni bir koronavirüs varyantı yayılmaya başladı!

Dünyanın tamamına yayılarak adeta hayatı durduran ve milyonlarca ölüme yol açan koronavirüs etkisini sürdürmeye devam ediyor. Haziran ayında Almanya'da tespit edilen koronavirüsün XEC varyantı; İngiltere, ABD, Danimarka ve başka birkaç ülkede daha tespit edildi.

Uzmanlar, daha önce yapılan aşıların şimdi de ciddi vakaları önlemeye yardımcı olacağını söylüyor, ancak sonbaharda yayılmasına yol açabilecek bazı yeni virüs mutasyonları bulunuyor.

Uzmanlara göre aşılar, son varyantlara karşı daha iyi koruma sağlayacak şekilde güncellendi, fakat Omicron alt varyantlarından ortaya çıkan XEC bunlara dahil değil.

AŞILAR KORUMA SAĞLAYACAK

University College London'daki Genetik Enstitüsü Müdürü Profesör Francois Balloux, XEC varyantının diğer son Covid varyantlarına göre “nispeten daha fazla bulaşma ihtimali” olmasına rağmen aşıların yine de bireylerde iyi koruma sağlayacağını düşünüyor.

Ancak XEC'nin kış boyunca baskın alt varyant haline gelmesinin de şu an için mümkün olduğunu kaydediyor.

"YAYILMASINA BİRKAÇ AY VAR"

Kaliforniya'daki Scripps Araştırma Translasyonel Tıp Enstitüsü Müdürü Eric Topol, XEC'nin yayılmasının “daha yeni başladığını" söylüyor. Topol’a göre bu yeni varyant birkaç ay içinde yayılabilir.

Eric Topol, Los Angeles Times gazetesine yaptığı açıklamada, "Ve bunun gerçekten tutunup bir dalgaya dönüşmesi birkaç ayı bulacak XEC kesinlikle kontrolü ele alıyor. Bu bir sonraki varyant gibi görünüyor. Ancak geniş çapta yayılmasına aylar var." ifadelerini kullandı.

XEC'NİN BELİRTİLERi NELER?

Semptomların soğuk algınlığı veya grip benzeri olduğu tahmin ediliyor: Hastalarda yüksek ateş, vücutta ağrı, yorgunluk, öksürük veya boğaz ağrısı görülüyor.

Çoğu insan Covid'den birkaç hafta sonra kendini daha iyi hissediyor ancak tamamen iyileşmesi daha uzun sürebiliyor.

Hilal Baldemir

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.