Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bedelli askerlik yapmayı düşünenlere kötü haber! Yeni zam kapıda

Ocak zammı ile birlikte memur ve memur emeklisi maaşların yapılacak zamla birlikte bedelli askerliğinde aynı oranda zamlanması bekleniyor. Memur maaşlarına yapılan zam oranı ile yılda iki kez değerlendirilen bedelli askerliğe yüzde 50 gelmesi durumunda 180 bin lirayı aşması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2023 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2023 11:48
Kaynak: Hilal Baldemir
Bedelli askerlik yapmayı düşünenlere kötü haber! Yeni zam kapıda

Askerlik çağına gelmiş binlerce Türk genci bedelli askerlik için sırasını bekliyor. 6 ay askerlik yapmak istemeyen bütün gençler için tanınan bedelli askerli hakkı ilk olarak 2019 yılında yürürlüğe girdi ve o günden bugüne tam 640 bin kişi bedelli askerlik yaptı. Yeni yılda bedelli askerlik yapmayı düşünenleri ise kötü bir haber bekliyor.

Bedelli askerlik ücreti son olarak 2023'ün Ocak-Haziran döneminde 104 bin 84 TL’ye yükselmiş ve daha sonra bedelli askerlik ücreti, Temmuz-Aralık dönemi için 122 bin 351 liraya kadar çıkartılmıştı.

Bedelli askerlik ücretindeki düzenleme geçtiğimiz yıllarda memur maaşı katsayısındaki orana sabitlenmişti. Buna göre de 2024 yılında geçerli olacak bedelli askerlik ücreti, memur maaş zammı oranlarına göre belirlenecek.

Ocak ayında belirlenmesi beklenen memur maaşı zammının açıklanmasının ardından bedelli askerlik ücreti genelgesi de yayınlanacak.

3 farklı zam senaryosunda yeni bedelli askerlik ücretleri

Buna göre memur maaşı zammı kapsamında bedelli askerliğe yüzde 30 zam gelmesi halinde ücretin 159 bin 56 TL olacağı öngörülüyor.

Yüzde 40 zam yapılması durumunda ise bedelli askerlik tutarı 171 bin 291 lira seviyesine çıkabilir.

Yüzde 50 artış yaşanması halinde ise toplam ödeme tutarı 183 bin 526 TL olabilir.

Bedelli askerlik ücreti memur maaşında 6 ayda bir yapılan zam ile birlikte değişiyor. Maaş zamlarının netleşmesiyle beraber Hazine ve Maliye Bakanlığı "Mali ve Sosyal Haklar" genelgesi yayınlanıyor. Ocak ayında yenilenecek bedelli askerlik ücretinin Temmuz ayında yeniden değişmesi bekleniyor.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.