Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Karataş, Balıkçılar Lokalindeki fiyat artışlarının sebebini açıkladı

Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Karataş, Balıkçılar Aile Çay Bahçesindeki ürünlerin fiyatının yüzde 50 oranında atmasıyla birlikte kamuoyunda oluşan tepkilere yanıt verdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2024 04:17
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2024 04:17
Kaynak: Serap Polat
https://www.yalovahayat.com/
Başkan Karataş, Balıkçılar Lokalindeki fiyat artışlarının sebebini açıkladı

Kurban Bayramı’ndan önce Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatif tarafından işletilen Balıkçılar Aile Çay Bahçesindeki ürünlerin fiyatı yüzde 50 arttı. Yeni listeye göre çay 15 TL, Türk kahvesi 40 TL, nescafe 40 TL, kola 40 TL, fanta 40 TL, ıce tea 40 TL, meyve suyu 40 TL, gazoz 25 TL, maden suyun15, ayran 15 TL, limonata 10 TL, su 10 TL oldu. Yeni fiyat listesini sosyal medya hesaplarından paylaşan bazı vatandaşlar, fiyatların yüksek olduğunu belirterek kooperatif yönetimini eleştirdi. Tepkilerin ardından Yalova Hayat’a konuşan Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Karataş, fiyat artışlarının sebebini açıkladı.

“Aylık giderimiz 500 ile 600 bin TL arasında. Bunu çıkarmamız gerekiyor”

Aldıkları her şeyin yüzde 100 zamlandığını ve personel maliyetini çıkarmak için ürün fiyatlarını yönetim kurulu olarak artırma kararı aldıklarını belirten Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Karataş, Yalova’da en ucuz çayı satmak için piyasa araştırması yapraktan sonra fiyatları güncellediklerini belitti. Çay bahçesinin aylık giderinin 500 ile 600 bin TL arasında değiştiğini aktaran Karataş, “Biraz fırsatçı bir milletiz. Hepimiz devlete kızıyoruz ama devletin bu konularla bir alakası yok. Aldığım her şey yüzde 100 zam geldi. Çalışanlar zam istedi. Eleman sıkıntısı var, eleman bulamıyoruz. Elimizdeki elemanlara biraz zam yapalım dedik. Bir kişinin maliyeti 30 bin TL. Bunun sosyal hakları var ediyor 35 bin TL. 15 tane sigortalı çalışanımız, var 2 tane emeklimiz var. Bugün en kötü ihtimalle buranın işçinin giderleri aylık 500 ile 600 bin TL arasında değişiyor. Benim bunu bir yerden çıkarmam gerekiyor.” dedi.

“Görevi devraldığımda 4-5 milyon TL borç vardı. Şu an borcumuz yok”

Kooperatiften 2 müdürün piyasa araştırması yapmasının ardından en ucuz çayı satmak için çay fiyatlarını 10 TL’den 15 TL’ye çıkardıklarını belirten Hasan Karataş, “Biz balıkçı olduğumuz için başka türlü anlıyorlar. ‘Bunlar balıkçı ama çay satıp para kazanıyorlar’ diyorlar. İnanın burayı kapatırsak hiçbir zararım olmaz, karım olur. Burası Yalova’nın gözbebeği. Önceki başkana söylemiştim yeni başkana da söyledim bunu, ‘Buraya niye önem vermiyorsunuz’ dedim. Bu limanın durumuna bakın. Kaydı gitti. Bunu belediye yaptı. Belediye oradan kanalizasyon sistemini geçirdi orası çöktü. Bunu siz yapacaksınız. Benim gücüm yetmez. Maliyeti 22 milyon TL. Ben o parayı nereden bulup yaptırayım. Ben 6 yıldır başkanlık yapıyorum. Görevi devraldığımda bugünün parasıyla 4-5 milyon TL borç vardı. Şu an çok şükür bir borcumuz yok ama bir şekilde ayakta durmamız gerekiyor. Önümüz kış. Kışın maliyetleri bize fazla geliyor. Her sene hiç yoksa 180 bin TL yakıta para veriyoruz. Kömür, odun alıyoruz. Yazın kenara bir şey koyacağım ki kışın rahat geçineyim. Maliyetler buradan kaynaklanıyor. İşçilik giderleri ve gelen malzemenin fiyatındaki artışları karşılamak için için bir şekilde zam yapmam gerekiyor. Karşıda adamın 2 tane çalışanı var, çayı 20 TL’ye satıyor. Ben müdürlerime söyledim ‘Buranın gelir giderini takip edeceksiniz, fahiş fiyat uygulamayacaksınız’ dedim.” şeklinde bilgi verdi.

 

“Zam yapmak hiç hoşumuza gitmiyor ama şartlar bizi zorluyor”

Yalova’da 5 TL’ye çay satmayı ben de istiyorum. 3-4 çocuğu olan insanlar var. Sahile çıkıp bir çay içse adamın vereceği 200-300 TL. Nasıl çıksın adam buradan. Asgari ücretli bir adam nasıl gelecek? Onların bu ülkede insanca yaşamaya hakkı yok mu? İnsanlara da anlatıyoruz bu durumu. Buraya gelen emeklilerimiz çoğunlukta. Şikâyetler oluyor tabii. Şikayet etmeleri doğal, yetiremiyorlar. Ama burada bir çay içip akşama kadar oturursan sana kimse getirip ikinci bir bardağı vermez. Burada kimseyi rahatsız etmeyiz. Bir çay içecek parası vardır, gelsin akşama otursun. Zam yapmak hiç hoşumuza gitmiyor ama şartlar bizi zorluyor. Benim de bir başkan olarak bir şeyler yapmam gerekiyor.  Yönetim kurulunu topluyorum istişare yapıyoruz, ortak bir karar veriyoruz ve uygulamaya çalışıyoruz.” dedi.

“Fırtınadan sonra Mustafa Tutuk aramadı, geçmiş olsun demedi”

Kasım ayında yaşanan fırtınadan sonra barınağın ve çay bahçesinin hasar aldığını anca önceki belediye yönetiminin kendileriyle ilgilenmediğini dile getiren Başkan Karataş, “O dönem Mustafa Tutuk belediye başkanıydı. Bir aramadı, bir geçmiş olsun demedi. Esenköy’deki balıkçıların yüzde 90’ı Ak Partili, Belediye Başkanı Mehmet Temel MHP’li. adam bağımsız aday olsun herkes oy verir. Çünkü adam fırtınadan sonra çizmelerini geçirdi ayağına, sabaha kadar balıkçılarla beraber çalıştı. Limanları onardılar, işte başkan budur. Bana bir dönem daha başkanlık yap diyorlar. Çünkü içtiğim çayın parasını veriyorum, 1 TL maaş almıyorum, havam yok. Balıkçıyken neysem başkan olunca da öyle kaldım. Ben halkın çocuğuyum. O yüzden insanları az buçuk anlıyorum. Başkanlara da bunu söylüyorum; insanları anlarsanız sırtınız yere gelmez, her zaman başkanı olursunuz. Biz Yalova halkı için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Fiyatlarımızı aşağıda tutmaya çalışıyoruz ama maliyetler yükselince mecbur fiyat artırıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.