Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Asrın felaketi yaşanalı 1 yıl oldu! Türkiye için zamanın durduğu gün!

Tam bir yıl önce 6 Şubat 2023’te gece yarısı saat 04.17’de Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen asrın felaketi yaşandı. Türkiye bir gecede 57 bin canını kaybetti ve bugün depremin yıl dönümü için binlerce kişi sokaklarda döküldü.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 12:10
Kaynak: Hilal Baldemir
Asrın felaketi yaşanalı 1 yıl oldu! Türkiye için zamanın durduğu gün!

Takvimler 6 Şubat 2023’ü gösterdiğinde binlerce kişi son kez uyumak için yatağına girdi ve bir daha uyanamadı. Saatler 04.17’yi gösterirken Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde yaşanan afet, tam 11 ili vurdu.

Karanlığın ve yağmurun ortasında yaşanan korkunç yıkımlar ve yardım çığlıkları tüm Türkiye’ye unutulmaz acılar yaşattı ve Türk halkı bir daha unutamayacağı bir sabaha uyandı.

O korkunç gecede kimileri ailesine ve sevenlerine ulaşmak için büyük bir mücadele içindeyken, depremin oluşturduğu hasar henüz idrak edilemiyordu ve kayıpların boyutuna ilişkin net bir bilgi henüz paylaşılmıyordu.

İkinci deprem yıkımı artırdı

Yurdun güneyi adeta savaş alanına dönerken ilk depremin ardından tam 9 saat sonra 13.24’te Elbistan merkezli ikinci bir deprem daha meydana geldi.

Bu yıkım ilkinden çok daha sarsıcı ve korkunç oldu.

Devletin tüm kurum kuruluşları, bakanları, STK’lar, siyasi isimler ve Mehmetçik, bölgeye akın etti.

Kış mevsimi nedeniyle günlerce bölgede etkili olan kar yağışı ise ulaşımı olumsuz yönde etkiledi ve yardımların bölgelere ulaşması zorladı. Öte yandan yollarda da deprem nedeniyle büyük bir hasar oluştu ve bir yerden bir yere ulaşmak neredeyse imkansız hale geldi.

Türkiye, geçmiş yıllarda birçok deprem yaşadı fakat böylesine büyük bir felaketi daha önce hiç yaşamadı. Öyle ki bu deprem tarihe, 'asrın felaketi' olarak geçti.

Günlerce enkaz altındaki yaşayan bir cana ulaşmak için büyük mücadeleler verildi. Zamana karşı yarışta birçok mucizevi kurtuluşlar yaşandı.

"53 bin 537 canımızı yitirdik"

Depremin üzerinden geçen 1 yılın ardından geçtiğimiz günlerde de İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin ilk anından bu yana yapılanları açıkladı.

Bakan Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı:

"Maalesef 6 Şubat'ta milletçe asrın felaketini yaşadık. 120 bin kilometrekarelik alanda 11 il, 124 ilçe, 6929 köy ve mahallede ağır yıkımlara neden olan bu depremlerde 53 bin 537 canımızı yitirdik, 107 bin 213 vatandaşımız da yaralandı. 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen depremler etki alanı bakımından dünya literatürüne geçti."

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.