Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Asgari ücret zammı cebe girmeden eridi! Etiketler değişmeye başladı

Çarşamba günü Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yapılan asgari ücretin son toplantısı sonrası belirlenen yeni asgari ücret Vedat Işıkhan tarafından duyurulmuştu. 17 bin 2 TL olan asgari ücret vatandaşın cebine girmeden erimeye başladı. Asgari ücretin açıklandığı gece özellikle zincir marketlerde fiyat etiketlerinin değiştirildiği tespit edildi. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, "Asgari ücretin açıklandığı günün akşamı yine etiketlerle oynandı. Geçmişte 'Dolar arttı, akaryakıt fiyatları yükseldi' derlerdi. Şimdi mazeretleri ne?" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2023 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2023 12:03
Kaynak: Hilal Baldemir
Asgari ücret zammı cebe girmeden eridi! Etiketler değişmeye başladı

Aylardır bütün Türkiye’nin beklediği asgari ücret haberi Çarşamba günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklandı. Türk-İş’in beklentisinin altında kalan asgari ücretin yıl içerisinde ikinci kez artmayacağının altını çizen Işıkhan enflasyon ile mücadele edilerek bu asgari ücret tutarının vatandaşlara yeterli olacağını umduklarını ifade etti. Fakat asgari ücretin açıklanmasının hemen ardından fırsatçılar işe koyuldu.

Açıklamanın ardından kamuoyunda 3 harfli marketler olarak bilinen market zincirlerinde büyük bir hızla etiketler değiştirilmeye başlandı. Bir marketin, çalışanlarına 27 Aralık akşamı attığı 'etiket değiştirme mesaisi' mesajı da sosyal medyada tartışmalara neden oldu.

Birçok kişi marketlerdeki etiketleri kontrol ettiğinde önceki güne göre büyük artışlar olduğunu fark etti. 

Marketlerdeki etiketler kontrol edildiğinde, asgari ücret zammının 27 Aralık gecesi açıklanmasının ardından 27-28-29 Aralık itibariyle birçok ürüne zam yapıldığı tespit edildi. Tüketici Federasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, kurallara uymayan işletmelere karşı cezaların artırılması yönünde çağrı yaparken vatandaşlara da usulsüz etiket fark ettikleri an şikayette bulunmaları gerektiğini hatırlattı.

“Şimdi mazeretleri ne?"

"Asgari ücret açıklanmadan zamlar yapılmaya başlandı" diyen Ağaoğlu, "Asgari aracın açıklandığı günün akşamı yine etiketlerle oynandı. Geçmişte 'Dolar arttı, akaryakıt fiyatları yükseldi' derlerdi. Şimdi mazeretleri ne? Temmuz'dan bu yana dolardaki artış yüzde 10 dolaylarında. Oysa temel gıda ve ihtiyaç ürünlerindeki fiyat artışları yüzde 20 ile 40 aralığında gidiyor" dedi.

“Ucuz diye tercih ettiğimiz marketler fiyatları değiştirdi"

Etiketlerde yapılan fiyat değişikliklerinin tarihlerine bakıldığında, asgari ücretin açıklandığı akşam itibariyle zam yapıldığının da altını çizen Ağaoğlu, "Zaten bir süredir asgari ücret tartışılıyordu ve etiketlerde fiyatlar yükseliyor. Kimsenin böyle gerekçesiz, haksız fiyat artışı yapmaya imkana kavuşacağını zannetmemesi lazım. Burası demokratik hukuk devleti. Bu noktada rekabet kurulu ceza uygularken, haksız fiyat artışı değerlendirme kurulu daha Aralık toplantısında birçok firmaya para cezası uygulamışken bunlar pervasızca etiketleri değiştiriyorlar. Piyasa da hakim olan zincir marketler, özellikle bizlerin ucuz diye tercih ettiğimiz 3 harflilerin üçü de dün akşam maalesef fiyatları değiştirdiler. Sebep, asgari ücret arttık. İyi de o asgari ücret vatandaşın cebine girmedi. İşin kötü tarafı şudur, bunlar önümüzdeki ay da asgari ücret arttı, personel giderlerimiz yükseldi diyerek yeniden zam yapacaklar. Bunu için mutlaka geçmişte olduğu gibi alış fiyatı, satış fiyatıyla birlikte yazılsın" şeklinde konuştu.

“Israrla yapılıyorsa kapatılmalı"

"Her şeyden önce ambalajlı ürünlerin üzerine tavsiye edilen satış fiyatı mutlaka yazılmalı" diyen Aydın Ağaoğlu, " Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı cezalar, rekabet kurulunun yaptığı gibi ciro üzerinden hesaplanmalı. 500 bin liralık bir ceza, mahalle bakkalını, manavını, esnafını batırır ama binlerce mağazası olan zincir marketi için belki birkaç dakikalık cirosu tutarındadır. Cezalar ciro ile orantılanmalı, ifşa edilmeli, ısrarla yapılıyorsa kapatılma getirilmeli, o zamları kapatmaya rağmen ısrarla devam ettiriyorsa ebediyen ticaretten menedilmelidir" ifadelerini kullandı.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.