Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Artık Yıl nedir? Artık Yıl nasıl oluşur? Kaç yılda bir artık yıl olur?

Her yıl 28 gün süren, 4 yılda bir ise 29 gün süren Şubat ayının bu yıl 29 gün sürmesiyle ‘Artık Yıl’ kavramı en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Artık Yıl kavramı son yıllarda sık sık duymaya başladığımız fakat tam olarak ne olduğunu bilmediğimiz bir kavramdır. Bu yıl Şubat ayında Artık Yıl yaşandığı için bu konu oldukça merak edilmeye başladı. Peki, Artık Yıl nedir? Artık Yıl nasıl oluşur? Kaç yılda bir artık yıl olur? İşte merak edilen bu soruların cevabı….

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2024 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2024 00:00
Kaynak: Serap Polat
https://www.yalovahayat.com/
Artık Yıl nedir? Artık Yıl nasıl oluşur? Kaç yılda bir artık yıl olur?

Artık Yıl kavramı Şubat ayının gelmesiyle birlikte en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biri oldu. Yalnızca şubat ayında meydana gelen artık yıl olayı neden ve nasıl meydana geliyor oldukça merak ediliyor. Şubat ayının normalde 28 sürmesi fakat bu yıl 29 gün sürecek olması merak konusu oldu. Peki, Artık Yıl nedir? Artık Yıl nasıl oluşur? Kaç yılda bir artık yıl olur? İşte detaylar…

Artık yıl nedir

Nedir bu Artık Yıl?

Miladi takvimde 365 yerine 366 günü olan yıla bilim dünyasında Artık Yıl deniyor. 4 yılda bir yapılan bu uygulamanın nedeni Dünya'nın Güneş çevresinde dönme süresinin Güneş'in aynı meridyenden iki kez geçişi arasındaki ortalama zamanın tam katı olmaması. 

Artık yıl nasıl olur
Dünya'nın Güneş'in etrafında bir tur dönmesi yaklaşık 365 gün sürüyor. Eğer bu dönüş tam olarak 365 gün sürseydi, takvimler her yıl aynı olurdu.

Fakat günün ve yılın uzunluğu tam sayılar olmadığı için 1 yılda aslında yaklaşık 365,25 gün yer alıyor. Bu küsuratlı kısmın yıllar geçtikçe birikmesiyle her yıl takvimimiz yaklaşık olarak bir günün çeyreği kadar hatalı oluyor. Fazladan 6 saat takvimde gösterilmese de bu 6 saat yaşanıyor.

Artık gün neden şubat ayına eklenir

Bunun sonucunda da 1 yıl sonra takvimde günün dörtte biri kadar sapma oluyor. İki yıl sonra yarım gün kadar, sonraki yıl dörtte üçü kadar ve dört yılın sonunda da takvimde yaklaşık olarak tam 1 gün sapma oluşuyor. 

365 günlük 4 yıl, 1460 günken 365,25 günlük 4 yıl, 1461 gün oluyor. Yani 1 yıl 365 gün olarak tanımlanırsa, Dünya'nın dönüşünden ötürü 1 gün geride kalacaktı. 

Gerçekte Dünya 4 yılın sonunda fazladan 1 gün daha dönüyor ve bunu takvimde telafi etmek için de her 4 yılda bir fazladan 1 gün ekleniyor.

29 şubat nedir

Artık Gün neden Şubat ayına ekleniyor?

Şubat ayı en kısa ay olduğu için Artık Gün bu aya ekleniyor. Bu artık olan güne 29 Şubat deniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.