Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alper Gezeravcı kimdir? Alper Gezeravcı kaç yaşında, nereli, uzayda kaç gün kalacak? İlk Türk astronot Alper Gezeravcı görevi

Son günlerin en çok konuşulan ismi ilk Türk uzay yolcusu Astronot Alper Gezeravcı oldu. 19 Ocak gece yarısı saat 00.49’da gerçekleşen uzay yolculuğunun ilk adımı sorunsuz bir şekilde gerçekleşti ve Alper Gezeravcı beraberindeki 3 astronotla birlikte 12 gün sürecek uzay yolculuğuna başladı. Toplamda 36 sata sürecek olan uzay yolculuğu 20 Ocak Cumartesi günü Türkiye saatiyle 13.15’te uzay istasyonuna inecek ve kapsül kenetlenecek. Türkiye’nin ilk uzay yolcusu ve astronotu olan Alper Gezeravcı ile ilgili merak edilenler araştırılıyor. Gezeravcı’nın eğitim hayatı, astronotluğa geçişi ve uzay yolcusu oluşuna kadar geçirdiği tüm süreçler merak konusu oldu. Peki, Alper Gezeravcı kimdir? Alper Gezeravcı kaç yaşında, nereli, uzayda kaç gün kalacak? İlk Türk astronot Alper Gezeravcı görevi? İşte merak edilen soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2024 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2024 15:23
Kaynak: Hilal Baldemir
Alper Gezeravcı kimdir? Alper Gezeravcı kaç yaşında, nereli, uzayda kaç gün kalacak? İlk Türk astronot Alper Gezeravcı görevi

Biri İspanyol, biri İsveçli, biri İtalyan ve biri Türk olan 4 astronotun içinde olduğu Crew Dragon kapsülü gece yarısı gerçekleşen fırlatma ile gün sürecek uzay yolculuğuna başladı. Space-X’e ait uzay aracı NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı ve 12 dakika sonra roketin ilk aşamasının Dünya'ya dönüşü geçekleşti. Alper Gezeravcı'nın ve diğer 3 astronotun içinde olduğu Crew Dragon kapsülü, yolculuk süresi boyunca Dünya'nın etrafında dönerek yükseliyor. Uzay aracının ilerleyişi canlı olarak takip edilebiliyor. Vatandaşlar ilk Türk Astronot2un hayatını ve biyografisini merak ediyor. Arama motorlarında en çok araştırılanlar arasında Alper Gezeravcı kimdir sorusu yer alıyor. Peki, Alper Gezeravcı kimdir? Alper Gezeravcı kaç yaşında, nereli, uzayda kaç gün kalacak? İlk Türk astronot Alper Gezeravcı görevi? İşte merak edilen soruların cevabı…

alper gezeravcı kimdir

Alper Gezeravcı kimdir?

Alper Gezeravcı 2 Aralık 1979 tarihinde Mersin Silifke’de doğmuştur. Babası öğretmen olan Alper Gezeravcı Türkiye’nin birçok farklı ilinde ve ilçesinde yaşamıştır. Gezeravcı, lise eğitimine 1993 yılında Işıklar Askeri Lisesi’ne giderek başlamıştır 1997 yılında ise Hava Harp Okulu’na girmiştir. 2001 yılında Hava Harp Okulu’ndan teğmen olarak mezun olmuş ve Hava Kuvvetleri’nde F-16 pilotu olarak eğitim almıştır; kıtada göreve başlamıştır.

alper gezeravcı kaç yaşında

TÜBİTAK’ta yer alan bilgilere göre Alper Gezeravcı, Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Ardından ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsünde harekât araştırması alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Daha sonra ise Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu ve standardize filo akademik kol komutanı olarak görevler yaptı.

alper gezeravcı nereli

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 21 yıl boyunca çeşitli bölümlerde görev alan ve Standardize Filo Akademik Kol Komutanı olarak görev yapan Gezeravcı tanıtım toplantısında kariyerine dair şu bilgileri vermişti:

"Süreç içerisinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın göndermiş olduğu yüksek lisans vesilesiyle yurt dışında yüksek lisansımı tamamladım. Ülkeme dönüp görevime devam ettim. Farklı kıta ve pozisyonlarda görev icra ettikten sonra Milli Uzay Programı'na başvurdum. Bu sürece başvuran aday olarak, bu duyuruyu ilk duyduğumda zihnimde canlanan şuydu: Güzel ülkemizin insanlarının girdiği hiçbir yolda başarılı olamayacağı hiçbir adım yoktur. Bana çocukken küçük yaşta büyüklerim tarafından ne olmak istediğim sorulduğunda, benim için limit gözümün görebildiği gökyüzündeki uçaklardı."

alper gezeravcı nasıl seçildi

Alper Gezeravcı kaç yaşında, nereli, uzayda kaç gün kalacak?

Alper Gezeravcı 1979 yılında Mersin Silifke’de dünyaya gelmiştir ve 45 yaşındadır. Gezeravcı Türkiye’den uzaya giden ilk Türk olarak Türkiye Uzay Ajansı’nın seçtiği bir isim olmuştur. Bu kapsamda Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzaya gönderilen ilk Türk oldu.

Alper Gezeravcı uzay yolcusu olma görevine nasıl seçildi?

2022 yılının Mayıs ayında "Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu" görevi için 2 Türk vatandaşının seçileceği açıklanmıştı ve Türk astronot başvurusu hakkındaki bilgiler Türkiye Uzay Ajansının (TUA) internet sitesinde yayımlanmıştı. Uzaya gidecek Türk astronot seçmeleri için 36 bin aday başvuru yaptı. 26 bin aday arasından yalnızca 30'u Ankara'ya çağrıldı. Adayların seçilmesinde mühendislik, fizik, tıp ve astronomi alanlarında adayların gösterdikleri faaliyetlerin yanı sıra yaptıkları sporlar da seçimlerde belirleyici oldu. Gerekli şartları sağlayan adaylar Ankara'da tıbbi ve psikolojik bir takım testlerden de geçirildi.

Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğu görevini gerçekleştirecek "Uzay Yolcusu" eğitim ve uçuş hizmeti için ABD'deki Axiom Space ile işbirliği yapıldı. Astronotların eğitim süreci ABD'nin Teksas eyaletinin Houston kentinde gerçekleştirildi. Astronotlar yaklaşık 8 ay süren yoğun bir eğitim sürecinden geçti. Gezeravcı eğitiminde son olarak ise 14 günlük karantina sürecine girdi. Gezeravcı, karantinadaki amacın herhangi bir hastalığı halihazırda istasyonda görev yapan astronotlara bulaştırmamak olduğunu aktardı ve "Dış dünyadan izole edilmiş bir yaşam alanı burası. Bulunduğumuz tesisi terk etmeden bütün ihtiyacımız bize getiriliyor. 8 aylık sürede aldığımız bütün eğitimleri de hem gözden geçirmeye hem tekrar etmeye hem de son operasyonel hazırlık süreçlerine yoğunlaştığımız bir ortamdayız." şeklinde konuştu.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.