Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alışverişte yeni dönem başladı: 7 bin TL üzeri ödemelere banka zorunluluğu

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışılıkla mücadele için yürürlüğe koyduğu ve Resmi Gazete'de yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre alışverişlerde yapılan ödemelerde yeni bir dönem başladı. Bu düzenlemeye göre 7 bin TL üzerindeki ödemeler banka üzerinden yapılacak.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 11:55
Kaynak: Hilal Baldemir
Alışverişte yeni dönem başladı: 7 bin TL üzeri ödemelere banka zorunluluğu

Kayıt dışılığın önüne geçmek için bankacılık üzerinden vergi mükelleflerini ve mükellef olmayanları ilgilendiren önemli bir adım daha atıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni düzenlemesine göre 7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödemelerin banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi.

Bugünden itibaren yürürlüğe giren uygulamaya göre mükellef olmayanlar da dahil olmak üzere tüm alıcıların bu düzenlemeye uyması gerekecek.

RESMİ GAZETE'DE YER ALDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre; mükellef olmayanlar da tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan yapacakları alımlarına ilişkin 7 bin lirayı aşan tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapacak.

Tevsik zorunluluğuna uymayan taraflara ayrı ayrı para cezası uygulanacak.

BANKA ŞUBESİNDEN ÖDEME YAPILABİLECEK

Düzenlemeye göre, 7 bin TL üzerindeki tahsilat ve ödemelerin, tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilerek ve işleme ait açıklamalara da işlemde yer verilerek gerçekleştirilmesi durumunda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak.

BANKA HESABI YA DA KREDİ KARTI BULUNMAYANLAR DA ÖDEMELERİNİ TEVSİK EDECEK

Herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan bir kişinin satın aldığı mal veya hizmetin bedelini satıcının hesabının bulunduğu bankanın bir şubesine giderek, işleme ait açıklamalara yer vermek ve karşılığında banka dekontu almak suretiyle ödemeyi yerine getirmesi durumunda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak ve ceza uygulanmayacak. Yani banka hesabı veya kredi kartı bulunmaması bir bahane sayılmayacak.

ALICI VE SATICIYA CEZA

Uygulama kapsamında herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan bir kişi 7 bin TL üzerinde ürün satın alması durumunda, satıcı bu parayı elden alıp daha sonra kendi banka hesabına yatırırsa, bu durumda yasal olarak tevsik zorunluluğuna uyulmamış sayılacak ve hem alıcıya hem de satıcıya ayrı ayrı ceza uygulanacak.

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğde yer alan açıklamalar şu şekilde:

- Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere) yapacakları, 7 bin TL'yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.

- Bu zorunluluk kapsamında, mükellef olmayanlar da, tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan yapacakları alımlarına ilişkin 7 bin TL'yi aşan tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapacaklardır.

- "Tevsik zorunluluğu kapsamındaki ödemelerin tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilmek ve işleme ait açıklamalara da yer verilmek suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacaktır."

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.