Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alışverişlerde yeni dönem! Fiş ve fatura vermeyene ceza

Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonomide kayıt dışılıkla mücadeleye son sürat devam ediyor. Birçok farklı düzenleme ile vergi kaçağının önüne geçen bakanlık yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişte fiş veya fatura kesmeyen esnafa ceza hazırlığında.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2024 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2024 10:38
Kaynak: Hilal Baldemir
Alışverişlerde yeni dönem! Fiş ve fatura vermeyene ceza

Ekonomi yönetimi son 1 yılda birçok politikada değişikliğe giderken çeşitli alanlarda da farklı düzenlemeler ve yenilikler yapmaya devam ediyor. 

Enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan yeni ekonomi programında vergilendirme sistemi oldukça önemli bir yer tutuyor. Ekonominin kayıt altında olması enflasyonla mücadelede en önemli etken...

Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu alanda harekete geçerek ekonomideki kayıt dışılığı en aza indirmek için çeşitli çalışmalara başladı.

Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışılığın önüne geçmek ve vergi kaçağını önlemek için yeni bir çalışma yapıyor. 

FİŞ KESMEYEN ESNAFA 10 BİN LİRA CEZA 

Yeni düzenleme ile alışverişte fiş veya fatura kesmeyen esnafa para cezası uygulanacak.

Bir kere yapana ceza 10 bin lira olarak uygulanacak, her tekrarda bu tutar katlanarak artacak. Fiş almayanlar da 5 bin lira ceza ödeyecek.

"Eğer alıcı 5 iş günü içerisinde satıcının fatura düzenlemediği bildirirse ona ceza kesilmeyecek"

Vergi uzmanı Abdullah Tolu, NTV'ye yaptığı açıklamasında yeni düzenlemeye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Birinci tespitte 3 bin 400 olarak uygulanan ceza 10 bin lira oluyor. İkinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira beşinci tespitte 50 bin lira altıncı ve sonraki her tespitte 100 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek.
Kanun teklifinde şöyle bir düzenleme var eğer alıcı 5 iş günü içerisinde satıcının fatura düzenlemediğini vergi dairesine bildirirse alıcılara bir özel usul cezası kesilmiyor.

Mevcut kanunda fiş ve fatura düzenlemeyenlere şu anda 3 bin 400 lira para cezası kesiliyor. Meclise sunulan yeni vergi paketi ile bu cezanın katlanması sağlanacak. 

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.