Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

9. Yargı Paketi komisyondan geçti! Kadınların bekârlık soyadını kullanması yasaklandı mı?

Bir süredir görüşmeleri ve tartışmaları devam eden TBMM Adalet Komisyonu'nda 9. Yargı Paketi'nin ilk görüşmeleri tamamlandı. Kanun teklifi Adalet Komisyonu'ndan geçti. Yeni yargı paketine göre; AYM kararına rağmen kadınlar evlendikten sonra bekârlık soyadlarını tek başına kullanamayacak.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2024 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2024 11:48
Kaynak: Hilal Baldemir
9. Yargı Paketi komisyondan geçti! Kadınların bekârlık soyadını kullanması yasaklandı mı?

Kamuoyunda "9. Yargı Paketi" adıyla bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

TÜRK MEDENİ KANUNU'NDAN YENİ DÜZENLEME

Yeni kanun teklifiyle, Anayasa Mahkemesinin "kadının soyadına" ilişkin iptal kararı doğrultusunda, Türk Medeni Kanunu'nda yeni bir düzenlemeye gidilecek. Bu değişikliğe göre kadın, evlenmekle kocasının soyadını almak zorunda olacak. Kadın, evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde bekârlık soyadını da kullanabilecek.

Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa kadın bu soyadlarından yalnızca birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabilme hakkına sahip olacak.

TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" adıyla bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararları doğrultusunda Türk Medeni Kanunu'nda birtakım düzenlemelere gidilecek.

Evlenilen Kişinin Soyadının Önünde Kullanılabilecek: Tek Başına Olmayacak

Buna göre, koca, ana veya çocuk, soy bağının reddi davasını açarak bu şekilde babalık karinesini çürütebilecek. Bu dava, dava açma hakkına sahip diğer kişilere karşı açılabilecek.

Ana doğumdan, çocuk ise ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorunda olacak.

Dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi durumlarında baba olduğunu iddia eden kişi, kocanın altsoyu, anası veya babası, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya hakkında gaiplik kararı alındığını öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soy bağının reddi davasını açabilme hakkına sahip olacak.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.