Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yerebatan sarnıcı nerede? Yerebatan sarnıcı giriş ücreti ne kadar? Yerebatan sarnıcı hikayesi nedir? Yerebatan sarnıcı nasıl gidilir?

İstanbul’un tarihi geçmişine tanıklık eden en önemli eserlerden biri olan Yerebatan Sarnıcı, mimari yapısı ve yıllar geçmesine rağmen tüm ihtişamıyla günümüze kadar gelen önemli yapılar arasındadır. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Yerebatan Sarnıcı her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon çalışmaları sonrası Yerebatan Sarnıcı ziyaretçilerine görsel bir şölen yaşatıyor. Peki, Yerebatan sarnıcı nerede? Yerebatan sarnıcı giriş ücreti ne kadar? Yerebatan sarnıcı hikayesi nedir? Yerebatan sarnıcı nasıl gidilir? İşte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2023 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2023 12:42
Kaynak: Hilal Baldemir
https://www.yalovahayat.com/
Yerebatan sarnıcı nerede? Yerebatan sarnıcı giriş ücreti ne kadar? Yerebatan sarnıcı hikayesi nedir? Yerebatan sarnıcı nasıl gidilir?

İstanbul’un simge eserleri arasında olan Yerebatan Sarnıcı Bizans İmparatoru Justinyen tarafından 542 yılında yaptırılmış bir yapıdır. Özellikleri bakımından oldukça etkileyici olan sarnıcın günümüze kadar korunmuş olması tarihi bir mirasın bugüne taşınmasını sağlamıştır. Sarnıç suyun içerisinden yükselen sütunların ihtişamı görüntüsü ile ziyaretçilerini adeta büyülemektedir. 9800 metrekare üzerine kurulu olan tarihi sarnıç birçok ulusal etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Peki, Yerebatan sarnıcı nerede? Yerebatan sarnıcı giriş ücreti ne kadar? Yerebatan sarnıcı hikayesi nedir? Yerebatan sarnıcı nasıl gidilir?

yerebatan sarnıcı özellikleri

Sarnıca büyüleyici bir görüntü sağlayan 9 metre yüksekliğinde 336 adet sütun bulunmaktadır. Sarnıcın yapılma amacı İstanbul’un su ihtiyacını karşılamaktır, sarnıç yüz bin ton su depolama kapasitesine sahiptir.

Yerebatan Sarnıcı o kadar ihtişamlıdır ki yapıldığı dönemde halk tarafından saray olarak anılmıştır. Sarnıçta bulunan en etkileyici görüntülerden biri de iki sütunun altında Medusa adı verilen eski yunan canavarlarının ters başlarının bulunmasıdır.

ağlayan sütun

Medusa mitolojide Yer altı Canavarı anlamına gelmektedir. Medusa kendisine bakanları taşa çevirebilme yeteneğine sahiptir bu nedenle başlar ters çevrilmiştir. Sarnıç yıllarca kullanılmıştır fakat Osmanlı durgun su yerine akan suyu tercih ettiği dönemde sarnıç kullanılmamaya başlanmıştır. Osmanlı kendi su tesislerini kurduktan sonra sarnıç tamamen kullanıma kapatılmıştır.

yerebatan sarnıcı medusa başı

Yerebatan sarnıcı nerede?

Yerebatan Sarnıcı İstanbul’un en merkezi yerlerinden biri olan Sultanahmet’te bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin İstanbul’da en çok ziyaret ettiği yer olan Sultanahmet meydanı birçok tarihi esere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu eserlerden biri de Yerebatan Sarnıcı’dır. Yerebatan Sarnıcı Ayasofya Camii’nin hemen yanında yer almaktadır.

Tam adresi: Yerebatan Caddesi, Alemdar Mahallesi, 1/3 34410 Sultanahmet-Fatih/İSTANBUL

yerebatan sarnıcını kim yaptı

Yerebatan sarnıcı giriş ücreti ne kadar?

Yerebatan Sarnıcı için saat uygulamasına göre giriş ücretleri değişmektedir. Öte yandan yerli ve yabancı turistler için de fiyat farkı mevcuttur. Yerebatan Sarnıcı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmadığı için Müze Kart geçerli değildir.

Yerebatan Sarnıcı giriş biletlerini Passo’dan online satın alınabilirken aynı zamanda müze girişinde de satın alınabilir.

09.00-18.30 saatleri arasında ücretlendirme

Yerli Ziyaretçi: 80 TL

Yabancı ziyaretçi: 450 TL

Öğrenci: 30

19.30-22.00 saatleri arasında ücretlendirme

Yerli Ziyaretçi: 250 TL

Yabancı ziyaretçi: 1.000 TL

Öğrenci: 100 TL

Yerebatan sarnıcı hikayesi nedir?

Osmanlı toplumunda dini inanışlar oldukça baskın ve etkiliydi, bu inanışlardan birine göre de durgun su değil de akan suyun tercih edilmesi gerektiğidir. Yerebatan Sarnıcı bu nedenle Osmanlı döneminde işlevini kaybetmiştir. İstanbul’un fethinin ardından uzun bir süre sulama işlerinde kullanılan sarnıç Osmanlı İmparatorluğu kendi su tesislerini kurup kullanmaya başlayınca tamamen atıl kalır. 1544 Fransız asıllı P. Gyllius, Fransa Krallığı’nın kütüphanesine dahil etmek için değerli el yazması kitapları biriktirmek amacıyla, Fransa Kralı I. François’i temsilen İstanbul’a, dönemin Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın sarayına ziyarete gelir. Gyllius, İstanbul’dan o kadar etkilenir ki “Dünyadaki tüm şehirler ölmeye mahkumdur fakat İstanbul, insanlar var oldukça yaşayacaktır” der.

Gyllius, Ayasofya civarında keşif yaparken, halkın evlerinin içindeki kuyulardan su aldıklarını ve hatta balık tuttuklarını duyar. Aslında bu kadar merak etmesinin sebebi Gyllius’ın ihtiyolojiye yani balık bilimine olan merakıdır. Esas olarak “balık tutma” konusu onda bir merak uyandırmış ve böylelikle “Altında su bulunan bu bölgede neler var?” diye düşünerek araştırma yapmaya başlamıştır. Halk tarafından sıkça kullanılan büyük ahşap bir evin duvarlarla çevrili avlusunda, yerin altına inen taş basamaklar olduğunu görür. Eline bir meşale alarak, merakının peşinden bu basamaklardan aşağı iner. Aşağıda devasa bir sarnıçla karşılaşır. Sonraki günlerde, merakı daha da artarak bu sarnıca her gün tekrar tekrar iner ve bir sandalla suyun üzerinde gezintiye başlar. Sarnıcın ölçülerini alır, sütunları tespit eder. Şehirde kalmaya devam eden Gyllius 1547 yılına kadar İstanbul’un birçok önemli tarihi eserini gezer, İstanbul Boğazı ve gezdiği eserler hakkında çok önemli kitaplar kaleme alır. Fakat bu eserleri henüz yayımlayamadan aniden hayatını kaybeder. Bu yazılar, Gyllius’un ani ölümünden sonra, 1561 – 62 yıllarında, yeğeni tarafından yayımlanır.

yerebatan sarnıcı hikayesi nedir

Yerebatan sarnıcı nasıl gidilir?

Yerebatan Sarnıcı İstanbul’un Eminönü semtinde bulunuyor ve birçok ulaşım aracıyla buraya ulaşım sağlamak mümkündür. Bulunduğunuz bölgede yer alan Marmaray, metro, tramvay gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak sarnıca rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma ile Eminönü’ne ulaşım sağladıktan sonra Yerebatan Sarnıcı’na ulaşım oldukça kolaydır.

Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.