Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ustalık belgesi nasıl alınır?

Ustalık belgesi günümüzde özellikle zanaat gerektiren meslekler için oldukça avantaj sağlayan bir belgedir. Ustalık belgesi belgenin alındığı meslekte kişinin en iyi standartta o mesleği icra edebildiğini gösteren resmi bir belgedir. Başvuru yapılarak belirli aşamalardan geçtikten sonra alınan belge için hem teorik hem de uygulamalı sınav aşamaları mevcuttur. Bu belgeyi alabilmek için gereken bilgi ve birikimin yüksek bir düzeyde olması gerekir. Ustalık belgesi almak isteyenler bu belgenin nasıl alındığı ile ilgili araştırma yapıyor. Peki, ustalık belgesi nasıl alınır? İşte merak edilen sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 16:32
Kaynak: Hilal Baldemir
Ustalık belgesi nasıl alınır?

Ustalık belgesi nasıl alınır sorusu arama motorlarında en sık aranan sorulardan biridir. Bir meslekte uzun yıllar tecrübesi olan veya meslekle ilgili iyi eğitim almış kendini iyi yetiştirmiş kişilerin ustalık belgesi almak için ne yapması gerektiği merak konusu oldu. Ustalık belgesinin zorunlu olduğu meslekler de ya da iş yerlerinde bu belgenin gösterilmesi gerekmektedir. Ustalık belgesi icra edilen mesleğe ilişkin yetkinliği kanıtlamak için kullanılan bir belgedir. Peki, ustalık belgesi nasıl alınır? İşte merak edilen sorunun cevabı…

Ustalık belgesi almak isteyen kişiler için ilk şart eğitim almış olmak veya o meslekte belirli sürelerde çalışıldığının kanıtlanmasıdır. Bu şartları tamamen karşılamayan ama ustalık belgesi almak isteyen kişiler için eğitimlerden geçerek ve sınavlara tabi tutularak bu sınavlardan başarılı bir sonuç almaları halinde ustalık belgesi almaya hak kazanırlar. Ustalık belgesi nasıl alınır sorusunun cevabı en net şu şekilde verilebilir. Ustalık belgesi almanın 2 farklı yöntemi vardır. Bu yollardan ilki eğitim almaktır.

Bu eğitimler MYK tarafından yapılmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezi tarafından açılan eğitimlere düzenli olarak katılarak eğitimlerin sonrasında yapılacak sınavlardan başarılı sonuçlar alınması halinde ustalık belgesi alınabilir. Bunun dışında bir de ustalık belgesi alınmak istenen mesleklerde belirli bir süre çalıştığını kanıtlayan belgeleri olan kişiler de ustalık belgesi almak için yine Mesleki Eğitim Merkezine ustalık belgesi başvurusu yaparak bu eğitimlere katılmadan direkt olarak düzenlenen sınava katılarak ve bu sınavdan başarılı sonuç alarak ustalık belgesini almaya hak kazanabilir.

Ustalık belgesi alabilmenin ilk şartı 22 Yaşının tamamlamış, 23 yaşından gün almış olmaktır. Diğeri ise en az ilköğretim mezunu olunmasıdır. Eğitim dönemi 1996-1997 eğitim öğretim döneminden önce ise ilkokul diploması yeterlidir.

Öte yandan ustalık belgesini almadan önce birçok kişi ustalık belgesi alınmak istenen meslek için daha önce kalfalık belgesi almıştır. Bu durumda yine kalfalık belgesine sahip olup ve aynı meslekten ustalık belgesi almak isteyen kişiler kalfalık belgesini MYK’ya ibraz ederek yine Mesleki Eğitim Merkezinin eğitimlerine katılmadan direkt olarak sınavlara katılarak ve sınavlardan başarılı oldukları takdirde ustalık belgesi alabilir.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.