Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Teşrik tekbirleri nedir, nasıl getirilir? Tekbir ne demek?

Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte İslam aleminde araştırılan konulardan biri de Teşrik tekbirleri oluyor. Kurban Bayramı’nda farz namazlarından sonra getirilen Teşrik tekbirleri herkes tarafından araştırılıyor. Teşrik tekbirlerine ne zaman başlanması gerektiği ve Teşrik tekbirlerinin hangileri olduğu sık sık araştırılıyor. Kurban Bayramı arifesinde sabah namazıyla birlikte başlayan Teşrik tekbirleri ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. Peki, Teşrik tekbirleri nedir, nasıl getirilir? Tekbir ne demek? İşte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2023 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2023 13:59
Kaynak: Hilal Baldemir
Teşrik tekbirleri nedir, nasıl getirilir? Tekbir ne demek?

Kurban Bayramı öncesi Müslümanlar tarafından araştırılmaya başlanan Teşrik tekbirleri 2024 yılı Kurban Bayramı öncesi merak edilenler arasında. 2024 yılında 16 Haziran’da başlayacak olan Kurban Bayram’ında teşrik tekbiri getirmek isteyenler bununla ilgili araştırma yapıyor. Peki, Teşrik tekbirleri nedir, nasıl getirilir? Tekbir ne demek? İşte detaylar…

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sitesinde yer alan bilgiye göre, 'teşrik' Arap dilinde 'etleri doğrayıp kurutmak' anlamına geliyor. Fakat bir diğer anlamına göre ise, Teşrik, doğuya doğru gitmek, parlamak anlamlarına geliyor. Birden fazla anlama gelen Teşrik kelimesi özünde dini bir ritüel gibidir.

teşrik tekbiri nedir

Teşrik tekbirleri nedir, nasıl getirilir?

Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı öncesi arefe günü sabah namazından itibaren başlamak üzere bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, 23 farz namazının arkasından birer kez olmak üzere "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diye tekbir getirilmesine denmektedir.

Teşrik tekbirleri olarak bilinen tekbirler Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yaşadığı dönemde kurban bayramında namazlardan sonra getirdiği tekbirler olarak bilinir. 'Teşrik' kelime anlamı olarak Arapça’da 'etleri doğrayıp kurutmak' anlamı taşımaktadır. Bilinene göre Kurban Bayramı'nın birinci günü Mina'da kesilen kurbanlıkların etleri, diğer günlerde kurumaya bırakılırdı. Bu nedenle 'et kurutma günleri' anlamına gelen bu günlere 'teşrik günleri' adı verilmiştir.

Teşrik Tekbirleri ile ilgili birçok farklı görüş ve kural vardır. Buna göre, Teşrik günlerinde kazaya bırakılan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilmelidir.

“Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82).”

“Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).”

tekbir nedir

Tekbir ne demek?

Tekbir kelimesi ile ilgili İslam terminolojisinde birçok farklı anlam ve yorumlama vardır. Sözlük anlamı olarak “yüceltmek, büyük olduğunu kabul etmek” anlamına gelen tekbîr dinî terim olarak anlamlandırıldığında ise, “Allah’ın zâtı, sıfatları ve fiilleri itibariyle her şeyden yüce ve üstün olduğu” mânasına gelen “Allāhüekber” ifadesini yahut bunu söylemeyi ifade eder.

Türkiye Diyanet Vakfı Ansiklopedisi’ne göre ise Tekbir anlamı şu şekildedir:

TEKBİR

التكبير

Allah’ın en yüce varlık ve ehr şeyden üstün olduğunu belirten “Allahüekber” cümlesini söyleme anlamına gelen terim.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.