Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SWİFT nedir?

SWİFT numarası ya da SWİFT kodu olarak bilinen bu kod dünya genelinde bankaları ve finansal kurumları tanımlamak için kullanılan bir koddur. Bir diğer adı BIC kodu olan bu kod ile dünya genelinde döviz transferi yapabilirsiniz. Bu konu ile ilgili önemli detayları sizler için derledik. SWİFT koduna dair merak edilen her şey bu yazıda. Peki, SWİFT nedir? İşte bu sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2024 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2024 14:54
Kaynak: Hilal Baldemir
SWİFT nedir?

SWİFT kodu uluslararası para transfer işlemleri için kullanılan bir kod türüdür. Döviz hesabı olmayan kişiler farklı bir ülkede bulunan banka hesabına para transferi yapmak için o bankanın SWİFT koduna ihtiyaç duyar. 8-11 karakterden oluşan bu kod uluslararası bankacılık işlemlerinin daha hızlı yürümesine olanak sağlar. Peki, SWİFT nedir? İşte bu sorunun cevabı…

Business Identifier Code olarak açıklanan BIC terimi, SWIFT kodu ile aynı anlamlara gelir ve genelde birbirinin yerine kullanılır. Eğer uluslararası bir transfer ya da ödeme yapacaksınız bir SWIFT/BIC koduna ihtiyacınız vardır.

SWİFT kodunu tanımlayacak olursak şu şekilde biçimlendirilir:

Öncelikle standart bir SWIFT kodu 8-11 karakterden oluşur ve bu kod bankanızı, ülkenizi, yerinizi ve şubenizi tanımlayan bir formatı izler. SWIFT koduna aşağıdaki gibi bir örnek verebiliriz:

Banka kodu (4 harf): SWİFT kodunun ilk dört harfi bankayı temsil eder ve genellikle banka adının kısaltılmış hali gibi görünür.

Ülke kodu (2 harf): Sonraki bu iki harf bankanın bulunduğu ülkeyi temsil eder.

Konum kodu (2 harf veya rakam): Daha sonra ise harf veya rakamlardan oluşturulmuş iki karakter gelir. Bunlar ise bankanın genel merkezinin nerede olduğunu belirtir.

Şube kodu (3 haneli): Bu son 3 basamak ise özel bir şubeyi tanımlar. "XXX" bankanın genel merkezini temsil eder.

Her bankanın kendine özel bir SWIFT kodu bulunur ve uluslararası döviz transferi işleminin gerçekleşmesi için ilgili banka SWIFT kodunu bilmek zorunludur.

Dünya çapında 200'den fazla ülke ve 11.000 kurum aktif olarak SWIFT sistemini kullanıyor. Aslında bu sistem dünyanın en büyük uluslararası ödeme ağı olarak nitelendirilmektedir.

SWİFT kodu çoğunlukla dijital bankacılık işlemlerinde kullanılan bir yöntemdir.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.