Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Paskalya ne zaman? Paskalya Bayramı nedir, ne zaman kutlanır 2024?

Paskalya Bayramı, Paskalya Günü, Diriliş Bayramı, Diriliş Pazarı ya da Kıyam Yortusu olarak bilinen ve Hristiyanlar için oldukça büyük öneme sahip bir bayramdır. Paskalya aslında diriliş günü olarak biliniş HZ. İsa’nın çarmıha gerildikten sonraki 3. günde yeniden dirilişinin gerçekleştiği gün kutlanan bir bayramdır. Hıristiyan âleminde bu bayram Pazar günü kutlanır fakat bir haftaya yayılan Paskalya kelime kökeni olarak aslında ‘geçiş, geçmek’ anlamlarına gelmektedir. Paskalya Bayramı her toplumda farklı ritüellerle kutlansa da aslında temelde amacı aynıdır. Her sene farklı tarihlere denk gelen Paskalya Bayramı’nın bu yıl ne zaman kutlanacağı merak konusu oldu. Peki, Paskalya ne zaman? Paskalya Bayramı nedir, ne zaman kutlanır 2024? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2024 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2024 15:32
Kaynak: Hilal Baldemir
Paskalya ne zaman? Paskalya Bayramı nedir, ne zaman kutlanır 2024?

Paskalya Bayramı Ortodokslar, Katolikler ve Protestanlar tarafından her yıl belli bir tarih aralığında kutlanan dini temellere dayanan bir bayramdır. Hz. İsa’nın öldüğü haftayı temsil eden Paskalya, “Diriliş Pazarı” ve “Kıyam Yortusu” isimleriyle de anılır. Hıristiyan âleminin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya’nın birbirinden farklı ayinleri vardır. Birlik ve beraberliği temsil eden dini bir bayram olan Paskalya Bayramı hakkında merak edilenler sık sık araştırılıyor. Paskalya’nın bu yıl hangi tarihe denk geldiği merak konusu oldu. Peki, Paskalya ne zaman? Paskalya Bayramı nedir, ne zaman kutlanır 2024? İşte detaylar…

Paskalya Bayramı, Ortodokslar, Katolikler ve Protestanlar tarafından farklı zaman dilimlerinde ve farklı ritüellerle kutlanır. Ancak bayram kutlamaları, yaklaşık olarak mart sonu ile nisan sonuna kadar olan dönemde gerçekleşir. Her yıl farklı tarihlere denk gelen Paskalya Bayramı 2024 yılında ise 31 Mart Pazar gününe denk geliyor. Fakat kutlamalar öncesindeki 1 hafta boyunca başlıyor.

Paskalya, tek bir gün süren bir bayram değildir, bayram süreci beş hafta süren Büyük Perhiz dönemi ile son hafta başlayan Kutsal Hafta’yı kapsar. Paskalya Günü olan Pazar günü (Diriliş Günü, Kıyam Yortusu) ise sona erer. Hristiyanlar bu perhiz döneminde 40 gün boyunca hayvansal gıda tüketmezler.

Paskalya Bayramı Hıristiyanlar için oldukça önemli bir yere sahiptir, bu bayram dönemi farklı olarak kutlansa da tüm Hristiyanlar tarafından mutlaka kutlanır. Yaygın olarak Pazar günü kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre oldukça farklı gelenekler vardır. Bu gelenekler arasında en yaygın olanı ve herkes tarafından bilinen insanların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir. Bu bayramın en önemli ritüellerinden biri de dünyaca ünlü Paskalya Çöreği’nin yapılmasıdır.

Paskalya Bayramı ya da Diriliş Günü, Hristiyanlık âleminde en eski ve en önemli bayram olarak kabul edilmektir. Paskalya Bayramı'nda Hz. İsa'nın son akşam yemeğinin ardından çarmıha gerildikten sonra çarmıhtaki 3. gününde yeniden dirilişi kutlanır. Paskalya kelimesin kökeni İbranice'ye dayanmaktadır ve Rumca ‘Pashalia’ yani paskalya "dokunmadan geçmek" anlamına geliyor. Kiliselerde pazar günleri kutlanan Paskalya gününün toplum içinde bilinen diğer isimleri ise Kıyam Yortusu, Diriliş Günüdür.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.