Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meslek hastalığı maaşı nasıl alınır?

Meslek hastalığı maaşının nasıl alındığı ve ne kadar olduğuyla ilgili birçok araştırma yapılıyor. Çalıştığı işten dolayı uğradığı geçici veya kalıcı hastalık, bedensel veya ruhsal engel gibi durumların yaşanması sonucu kişiler meslek hastalığı maaşı ya da iş görmemezlik ödemesi alabilirler. Bu maaşı alabilmek için gerekli şartlar nelerdir hangi durumlarda meslek hastalığı maaşı alınır gibi soruların cevabı oldukça merak edilmektedir. Bu konuyla ilgili birçok farklı açıklama yapılsa da meslek hastalığı maaşı almanın şartları bellidir. Peki, meslek hastalığı maaşı nasıl alınır? İşte bu sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2024 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2024 13:19
Kaynak: Hilal Baldemir
Meslek hastalığı maaşı nasıl alınır?

Bir çalışanın iş kazası sonucu SGK’dan alacağı meslek hastalığı maaşı alma şartları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu tarafından belirlenmiştir. İş kazaları ve Meslek Hastalıkları için 5510 sayılı Kanunda belirtildiği üzere SGK tarafından sigortalılara/ölümü durumunda hak sahiplerine maaş bağlanması mümkündür. Fakat bu kanun tarafından belirlenen bazı şartlar mevcuttur. Peki, meslek hastalığı maaşı nasıl alınır? İşte merak edilen sorunun cevabı…

meslek hastalığı maaşı nasıl alınır

Meslek hastalığı maaşı nasıl alınır?

Öncelikle bir kişinin meslek hastalığı maaşı alabilmesi için rahatsızlığının meslek hastalığı sayılabilecek unsurları taşıması gerekir. Sigortalı çalışanın çalıştığı işten kaynaklı olarak meslek hastalığına tutulduğunun; Çalıştığı kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları tarafından usulüne uygun olarak düzenlenmiş sağlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilmesi zorunludur.

Meslek hastalığı kapsamında bulunan sigortalılar şu şekildedir:

  • Hizmet akdi ile çalışanlar (4/a)        
  • Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile köy ve mahalle muhtarları (4/b)        
  • Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinde çalışanlar        
  • Aday çırak, çırak ve stajyerler,        
  • Harp Malulleri ile Vazife Malullüğü aylığı bağlanmış malullerden Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında çalışanlar        
  • Türkiye İş Kurumu kursiyerleri        
  • Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri        
  • İntörn öğrenciler        
  • Tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan sigortalılar        
  • Ek 9 uncu maddede belirtilen şartlarda ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar

İş Kazası/Meslek Hastalığı sonucunda Sürekli İş Görmemezlik Maaşı alma koşulları 5510 sayılı Kanunda belirtilmiştir. Bu şartların yerine getirilmesi şartı ile SGK tarafından belirlenen maaş ödemeleri kişilere yapılmaktadır. Şartların uygun olması için iş görmemezlik halinin devlet hastaneleri/üniversite hastaneleri tarafından tespit edilmesi ve SGK’nın Sağlık Kurulları tarafından bu raporun onaylanarak iş görmemezlik oranının belirlenmesi gerekmektedir.

Sigortalıların/Hak sahiplerinin SGK’ya başvurarak İş kazası/Meslek hastalığı maaşı almak için aşağıda yer alan şartları yerine getirmesi gerekmektedir:

Sigortalıların bu maaşı alabilmesi için 5510 sayılı Kanununa göre İş kazası geçirmesi ya da Meslek hastalığına yakalanması gerekmektedir.

Sürekli İş Görmemezlik Oranının geçirilen iş kazası yada meslek hastalığı sonucu hazırlanan raporda en az olması gerekmektedir.

İş kazası/Meslek hastalığı sonucunda sürekli iş görmemezlik maaşı alabilmek için kişilerin sigortalı şekilde çalışması yeterli değildir. Belirli bir sigortalılık süresi de gerekli şartlar arasındadır.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.