Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kök maaş nedir? Nasıl hesaplanır? Kök maaşım ne kadar nasıl öğrenebilirim?

Ocak ayında emekli maaşına zam yapılması ile birlikte birçok kişi kök maaşın nasıl hesaplandığını araştırmaya başladı. SSK ve Bağkur emeklilerinin yapılan son zammın ardından zam oranı yüzde 49,25 olmuştu. Bu maaş zammının fark ödemesi ise bugünden itibaren hesaplara yatırılmaya başlandı. Emekliler yeni zammın ardından kök maaş ve yüzdelik hesaplamalarına yönelik araştırmalar yapmaya başladı. Peki, Kök maaş nedir? Nasıl hesaplanır? Kök maaşım ne kadar nasıl öğrenebilirim? İşte merak edilen soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 12:56
Kaynak: Hilal Baldemir
Kök maaş nedir? Nasıl hesaplanır? Kök maaşım ne kadar nasıl öğrenebilirim?

Emekli aylıkları 2023 yılı enflasyon sonucuna göre yüzde 49,25 oranında zamlandı. Memur ve memur emeklisine yapılan bu zam oranının ardından SSK ve Bağkur emeklisinin yüzde 37 oranındaki zammı yetersiz kaldı ve tepkilere neden oldu. Tepkilerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla çalışmalar yapıldı ve SSK, Bağkur emeklilerinin maaş zammı da yüzde 49,25 oranına sabitlendi. Son zam oranı ile birlikte emekliler kök maaşını merak etmeye ve araştırmaya başladı. Peki, Kök maaş nedir? Nasıl hesaplanır? Kök maaşım ne kadar nasıl öğrenebilirim? İşte merak edilen bu soruların cevapları…

kök maaş nedir

Yeni yılın gelmesiyle birlikte memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan'ın talimatlarıyla 2024'ü Emekliler Yılı ilan etmiştik. Bu kapsamda emeklilerimize yönelik ekonomik, sosyal, kültürel çalışmaları ve müjdeleri bu yıl boyunca tek tek hayata geçireceğiz. Bir güzel haberi de paylaşmak istiyorum; SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin aylıklarının Ocak 2024 itibarıyla 6 aylık artış oranını yüzde 49,25'e yükseltiyoruz. Böylece bu yıl tüm emeklilerimizin aynı oranda artış almasını sağlıyoruz. Kıymetli emeklilerimize hayırlı olsun" dedi.

Kök maaş nedir? Nasıl hesaplanır?

Kök maaş olarak bilinen maaş, en düşük emekli maaşı sınırlaması sonrası getirilen ek zamlar dahil edilmeden emekli maaşının ham halidir. En düşük emekli maaşı sınırlaması ile belirlenen sınırın altında kalan maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eklenen ek zamla birlikte alt sınıra yükseltiliyor. Bu farkların ve ek zamların eklenmemiş halindeki emekli maaşı kök maaş olarak betimleniyor

Örnek vermek gerekirse kök maaşı 5 bin 500 lira olan bir emekliye, temmuz ayında yüzde 30 zam yapıldığını düşünelim. Bu zam en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 lira üstünden değil kök maaş olan 5 bin 500 lira üstünden yansıtılacak.

Yani bu hesaba göre emeklinin kök maaşı yüzde 30 zam sonrası 7 bin 150 TL olacak. Fakat en düşük maaş 7 bin 500 TL olduğu için bu emekli ekleme yapılarak yine 7 bin 500 TL maaş almaya devam edecek. Aradaki farkı ise Hazine karşılayacak.

Yani emekliye e düşük maaş olan 7 bin 500 liranın üzerinden yüzde 30 zam yapılıp 9 bin 750 lira maaş verilmeyecek.

Ancak diyelim en düşük maaş temmuz ayında 8 bin liraya yükseltildi. Örneğin yüzde 30 zam sonrası kök maaşı 7 bin 150 lira olan emekli bu durumda 8 bin lira maaş almaya hak kazanacak.

Kök maaşım ne kadar nasıl öğrenebilirim?        

Kök maaşını merak edenler için farklı yöntemler kullanılıyor. e-Devlet şifresi olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri kök maaşlarını basit bir şekilde sistem üzerinden tespit edebiliyor.

SSK'dan emekli olan kişilerin, e-Devlet'e giriş yapıp "arama" kısmına 4A Emekli Aylığı yazarak çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor.

Daha sonra karşılarına gelen sayfada "Detay" kısmına tıklayıp açılan sayfada en alt kısımlarda yer alan "5510 Ek 19 Miktarı" yazan yerdeki tutarı 7500 TL’den çıkarması gerekiyor.

Böylece kök maaş ek ödeme dahil ortaya çıkmış oluyor.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.