Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzinsiz gelen mesaj ve aramaları engelleme

Son dönemlerde arama motorlarında en sık aranan konulardan biri izinsiz gelen mesaj ve aramaları engellemenin yolu. Özellikle son birkaç aydır herkesin mustarip olduğu konulardan biri yurtdışına ait olan numaralardan aramalar ve mesajlar gelmesi. Ayrıca birçok farklı numaradan sms yoluyla sürekli çekiliş ve yarışma mesajları gönderilmesi de oldukça sık yaşanıyor. Hatta öyle ki tek bir kişiye aynı gün içerisinde 8-10 numaradan mesaj geliyor. Peki, izinsiz gelen mesaj ve aramalar nasıl engellenir? İşte bu sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2024 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2024 15:04
Kaynak: Hilal Baldemir
İzinsiz gelen mesaj ve aramaları engelleme

Son yıllarda mobil hat kullanıcılarına tanımadıkları numaralardan sık sık gelen arama ve mesajlar oldukça can sıkıcı bir hal almaya başladı. Bu arama ve mesajların büyük bir kısmı dolandırıcılık amacıyla gerçekleştiriliyor. Gün içinde onlarca mesaja ve aramaya maruz kalan kullanıcılar bu durumdan kurtulmanın yollarını arıyor. Konuya el atan Ticaret Bakanlığı istenmeyen arama ve mesajların önüne geçecek bir uygulama başlattı. Peki, izinsiz gelen mesaj ve aramalar nasıl engellenir? İşte merak edilen bu sorunun cevabı…

Artık tarafınıza izinsiz gönderilen ticari mesajları ve aramaları engellemeniz mümkün. "Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS)" geçtiğimiz yıldan bu yana vatandaşların kullanımına açıldı. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İYS sistemi ile onaysız ticari elektronik iletilerin tüketicilere gönderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılması amaçlanıyor.

Bu uygulama ile istenmeyen arama, mesaj ve e-Postaları kolayca engelleyebilirsiniz. SMS ve arama iptali için e-Devlet üzerinden veya www.iys.org.tr adresinden tercihlerinizi değiştirebilirsiniz. e-Devlet üzerinden de bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz. Sisteme girerek, "Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi"ni aratın. Ardından "Yeni İletişim Adresi Ekle" kısmından telefon numaranızı veya e-Posta adresinizi ekleyebilirsiniz. Burada önünüze çıkan Aydınlatma Metni`ni okuyup onaylamanız gerekiyor. e-Devlet üzerinden bu konudaki onaylarınızı tek tek inceleyip düzenleyebilirsiniz.

Bir diğer yöntem olan İYS uygulaması, Ticari Elektronik İleti onayı alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikayet süreçlerinin takip edilmesine imkan tanıyan yeni bir sistemdir. Bu sistem, hizmet sağlayıcıların pazarlama iletişimi amacıyla çağrı merkezi üzerinden arama, SMS, e-posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik şikayetlerini iletebilmesine ve yönetebilmesine imkan tanımaktadır.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.