Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İsrail ile Hamas ateşkes ilan etti mi? Anlaşma maddeleri neler? Savaş devam edecek mi?

İsrail ve Hamas arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalara 24 Kasım Cuma günü ara verildi. Katar’ın arabuluculuk yapması ile esir takası anlaşması sağlayan taraflar rehineleri serbest bırakma karşılığında ateşkes gerçekleştirdi. 4 gün sürecek olan ateşkesin detayları belli oldu. Ateşkesin daha uzun süre devam edip etmeyeceği ise merak konusu. Her iki taraftan da serbest bırakılan birçok rehine ailelerine kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Peki, İsrail ile Hamas ateşkes ilan etti mi? Anlaşma maddeleri neler? Savaş devam edecek mi? İte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2023 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2023 14:50
Kaynak: Hilal Baldemir
İsrail ile Hamas ateşkes ilan etti mi? Anlaşma maddeleri neler? Savaş devam edecek mi?

Bütün dünyanın gözü kulağı 50 gündür Gazze’de 14 bini aşkın masum sivilin hayatını kaybettiği Gazze’de can kayıpları ardı ardına devam ederken Katar’ın uzun süredir yürüttüğü arabuluculuk görevi ile taraflar ortak bir noktada anlaşma sağlandı. Anlaşma sonucu tarafların karşılıklı olarak rehineleri belli bir sıra ile serbest bırakmasına ve 4 gün sürecek bir ateşkes ilan etmelerine karar verildi. Cuma günü başlayan ateşkesin bugün 4. günü. Peki, İsrail ile Hamas ateşkes ilan etti mi? Anlaşma maddeleri neler? Savaş devam edecek mi? işte bu soruların cevabı…

İsrail ile Hamas ateşkes ilan etti mi?

İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmalar Katar’ın arabuluculuk yapması ile 49’uncu günde rehine takası konusunda sağlanan mutabakat ile 4 günlük ateşkesle askıya alındı. Karşılıklı esir takası yaparak ateşkes sağlayan iki ülke 24 Kasım Cuma günü itibariyle ellerindeki esirleri serbest bırakmaya başladı. Hamas, ilk olarak söz verdiği gibi 13 İsrailli rehineyi salıverdi. Buna karşılık İsrail ise hapishanelerinde tuttuğu 24'ü kadın, 15'i çocuk olmak üzere 39 Filistinli tutsağı serbest bıraktı. Ateşkes resmi olarak 27 Kasım Pazartesi gününe kadar devam edecek.

Anlaşma maddeleri neler?

  • Anlaşmaya göre, "50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılacağı", bunların her iki taraftan 19 yaş altı kadın ve çocuklardan oluşacağı belirtildi.
  • Bir diğer maddeye göre, insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi'ne gireceği, Gazze’nin kuzey ve güneyi fark etmeksizin Gazze Şeridi'nin istisnasız her bölgesine yakıt ve yardım malzemesi taşınacağı ifade edildi.
  • Gazze Şeridi'nin güneyindeki hava trafiğinin tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacağı ifade edildi.
  • Anlaşmada yer alan bir diğer maddeye göre, kuzeyden güneye Salahaddin Yolu boyunca insanların hareket özgürlüğünün güvenceye alınacağı vurgulandı.
  • Öte yandan İsrail, serbest bırakılan her 10 rehine için ateşkesin bir gün daha uzatılacağını söyledi.

Savaş devam edecek mi?           

İsrail ve Hamas arasında sağlanan mutabakat sonrası savaşın son bulacağına dair umutlar artarken, İsrail’den gelen açıklamada Netanyahu’nun bu tür spekülasyonlara karşı çıkarak ateşkes sona erdiğinde saldırılarına devam etmeye kararlı olduğu belirtildi. Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, askerlere verdikleri molanın kısa süreceğini ve savaşın en az iki ay daha yoğun bir şekilde devam edeceğini söylediği de gelen bilgiler arasında.

Ayrıca alınan bir başka bilgiye göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ateşkesin sona ermesinin hemen ardından Hamas'ın askeri kabiliyetlerini yerle bir etmek, Gazze'deki 16 yıllık egemenliklerine son vermek ve Hamas tarafından Gazze'de tutulan tahmini 240 esirin tamamının iade edilmesi için savaşa devam etme sözü verdiği öğrenildi.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.