Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Halka arz nasıl alınır? Halka arz hisse nasıl alınır?

Son günlerde oldukça sık duymaya başladığımız halka arz ya da ABD Borsalarındaki ismiyle IPO (Initial Public Offering) herkes tarafından merak edilen ve çok fazla araştırılan bir konudur. Türkiye’de oldukça fazla talep gören halka arz nedir, nasıl kullanılır, nasıl hisse alınır herkes tarafından merak ediliyor. Şirketlerin hisselerini halka açması olarak tanımlanan halka arz ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik. Peki, Halka arz nasıl alınır? Halka arz hisse nasıl alınır? İşte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2023 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2023 15:01
Kaynak: Hilal Baldemir
Halka arz nasıl alınır? Halka arz hisse nasıl alınır?

Son dönemlerde Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde sık sık duymaya başladığımız halka arz konusu oldukça yaygın bir hale geldi. Vatandaşlar halka arz nasıl alınır? Halka arz nedir? sorularına cevap arıyor. Peki, Halka arz nasıl alınır? Halka arz hisse nasıl alınır? İşte bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Halka arz genel tanımıyla, bir şirketin hisselerini daha küçük paylara bölerek yatırımcılara açmasıdır. Daha geniş bir tanım yapacak olursak, hisse paylarını satışa çıkarmak istediğini çağrı ya da ilan yoluyla bildiren şirketlerin hisselerinin borsada işlem görmeye başlaması halka arz olarak tanımlanır.

Halka açılan hisseler, küçük paylara bölünerek bireysel ve kurumsal yatırımcılara dağıtılır. Büyük ya da küçük yatırımcılar, sermayeleri tutarında hisse talebinde bulunabilir. Önemli bir nokta ise hisse senetlerinin paylaşımı ise iki farklı yöntemle gerçekleştirilir. Bu noktada en çok merak edilenlerden biri eşit ve oransal dağıtım nedir sorusudur. Bu soruyu da cevaplamakta fayda vardır.

Oransal dağıtım nedir bakacak olursak bu yöntem, halka arz olan hisseler için talep toplama yöntemlerinden biridir. Oransal dağıtım şeklinde yatırımcılar, satışa çıkarılan paylar oranında lot yani pay talep eder. Böylece yatırımcı tarafından verilen satın alma emri tutarında hisse senedine ulaşılır. Bu yöntemle paylaştırılan hisselerde ne kadar pay alabileceğinizi şu formülle hesaplayabilirsiniz:

Talep katı = Toplam talep miktarı / Halka açılan hisse sayısı Arz oranı = 1 / Talep katı Yatırımcıya düşen lot sayısı = Talep edilen lot sayısı x Arz oranı

Halka arz nasıl alınır?

Kişiler finans piyasasını takip ediyor ve açılan hisseleri anlık olarak inceliyorsa bunun için halka arz olan şirketlerin tamamının satın alınabildiği bir mobil bankacılık hesabı açması gerekiyor. Halka arz için hisse alımı yapmak isteyenler mobil bankacılık üzerinden halka açılan hisseleri satın alma emri verebilir. Ayrıca halka arza katılırken; şirketin izahnamesi, araştırma raporları, fiyat tespit raporu ve finansal tabloları analiz edilmelidir. Öte yandan şirketin sektöründeki itibarı, ortaklık yapısı ve yönetim kadrosu incelenmelidir. Güvenilirliğinden emin olduğunuz şirketlerden hisse satın almanız sizin yararınıza olacaktır.

Halka arz hisse nasıl alınır?

Mevcut hisse senedi içeren hesabınız üzerinden halka açılan hisse senetleri listesine girerek seçtiğiniz halka arz şirketi hissesinde istediğiniz tutarda (minimum tutar üzeri) hisse senedi satın alma emri verebilirsiniz. Siz emri verdikten sonra talebiniz işleme alınır ve şirketin kişi başı verebileceği hisse sayısı kaçsa o kadar hisse tarafınıza tanımlanmış olur. Eğer ödediğiniz tutar daha fazlaysa hisse tutarı dışındaki paranız hesabınıza iade edilir.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.